Почетна / ЧЛАНЦИ / Писма читалаца

Писма читалаца

Ставови и оцене изнесене у писмима читалаца објављеним на сајту Епархије рашко-призренске, лични су ставови њихових писаца и не изражавају нужно мишљење Уредништва.

Миладин Петровић: Поклони са погодбом

Print Friendly, PDF & Email

Сећамо ли се Матавуљевог Пилипенде

Кад год чујем наша свештена лица да похвално говоре о свејереси званој екуменизам, сетим се Матавуљеве приче „Пилипенда“ и њених јунака – богобојажљивих сиромаха, Пилипа Баклине и жене му Јеле. Њихов тадашњи положај (1843) у горњој Далмацији могао би да се упореди са садашњим положајем српског народа.

tasaj

Мина К: Алоха, Алоха Атанасије!

Print Friendly, PDF & Email

Из манастира Тврдоша освануло је писмо на сајту СПЦ. Ко би га други писао него сива еминенција Цркве, умировљени Епископ Атанасије Јевтић.

Занимљива је репутација манастира Тврдош. Пре само годину дана, игуман манастира Тврдош отац Сава Мирић, члан управног одбора фирме Агрокоп, био је на одмору на Хавајима.

Учитељ

Print Friendly, PDF & Email

Лутао сам светом као и сваки човек кога је занимало само овоземаљско. Од града до града од државе до државе. Волео сам све да видим и свакога да упознам. Нисам живео ни боље ни горе од осталих људи. Веровао сам у Бога, али се моја вера заснивала на по неком одласку у цркву, и посту за Велики петак.

Љубостиња и јеретички богослови

Print Friendly, PDF & Email

Поштовани оци, браћо и сестре у Христу и уредници,

Помаже Бог

Борио се наш Свети Владика Николај Србски пре више од пола века из Љубостињске Светиње против екумениста и јеретичких богослова како је забележено у његовом стослову. У нешто сажетијем обиму, узето из овог стослова, прилажем вам беседу нашег Светог Владике какву Љубостињска Светиња заслужује.

Предраг Остојић: О промени назива једне улице

Print Friendly, PDF & Email

Други светски рат је неком „Велики отаџбински“, а неком историјска трагедија

Сваку част одајући светом Цару Николају другом Романову и свој царској Русији, садашњој Руској Федерацији, председнику Медведеву и премијеру Путину, амбасадору Конузину, браћи Русима – целом руском честитом народу, али не и безбожницима и злочинцима којих као кукоља увек свуда има, ипак осећамо дужност разјаснити природу два различита гледишта, руско и српско, на догађаје везане за Други светски рат.irineji

Ајте ви ајте, ја ћу кад се ви вратите!

Print Friendly, PDF & Email

Покрај реке Глине под Петровом Гором живели су Кордунаши, некада Срби православне вере. Једнога дана, моја баба Марика седећи пред кућом угледа жене како у новоме `руву` иду ка цркви.

Жене је позваше „Ајмо Маро на УНИЈУ!“

„`Ајте ви, `ајте, ја ћу кад се ви вратите.“

Оне се никад нису вратиле.

Живко Ковановић: Ново Богословље и Зли разговори

Print Friendly, PDF & Email

У оквиру библиотеке „Савремено православно богословље“ као књига 1, изашло је у Београду 2010. године, треће допуњено издање књиге под називом „Катихизис – Основе православне вере“.

У овој књизи последње поглавље се односи на Опште Васкрсење и живот Будућег века. У том поглављу читамо следећи наслов (страна 181):

„Опште Васкрсење – васкрсење и тела и душе“ а под тим насловом стоји:

„Опште Васкрсење ће бити Васкрсење свеукупног човековог састава, и тела и душе.“

тврдећи одмах „Ову тајну је објавио апостол Павле Коринћанима“: и наводи:

Мина К: Ко је заправо расколник?!

Print Friendly, PDF & Email

„Неки наши црквени модернисти непрестано увозе са Запада у нашу средину неке римокатоличко-протестантске модернизме. И у име тих кожних модернизама они чине бучне походе против благодатно-богочовечанског конзервативизма Православне Цркве. Не треба се варати: римокатолици су најрадикалнији модернисти, јер су темељ Хришћанства пренели са вечног Богочовека Христа на трулежног човека папу.

Владика Николај против екуменизма

Print Friendly, PDF & Email

Браћо и сестре у Христу,

Још почетком прошлог века наш Свети Владика Николај, током свог боравка у Енглеској, саставио је Катихизис Источне Православне Цркве на енглеском језику и назвао га је Вера Светих. Тај Катихизис је касније штампан у Химелстиру (Немачка) 1984. године у 12-ој књизи сабраних дела Епископа Николаја која је издала Епархија Западноевропска.

Захвалност Артемију-Осуде Синоду

Print Friendly, PDF & Email

„Истина увијек побјеђује!
Истина, што се дубље у земљу закопава,
све славнија васкрсава.“
Народна Пословица

Делегати Српске Народне Одбране, најстарије српске националне и патриотске организације у Америци, донијели су резолуцију на недавно одржаном 56-ом конгресу за источне државе, у којој су изразили захвалност Епископу Рашко-Призренском Артемију на Његовом дугогодишњем раду на обнови српских манастира и светиња, као и духовног живота на Косову и Метохији.