Почетна / 2011 / јул

Архива за месец: јул 2011

Ж. Которанин: Аутокефалија или аутономија

Print Friendly, PDF & Email

Поводом посете митрополита Илариона Алефејева Подгорици и Београду и његовог предлога да Амфилохијева митрополија добије конфедерални статус под окриљем Српске Православне Цркве разговарамо са једним од најбољих познаваоца канонског и црквеног права, господином Жељком Которанином.

Шта у ствари значи аутокефалност једне помесне Цркве?

milutin_kralj

Вожд Карађорђе Петровић

Print Friendly, PDF & Email

Православна Народна Хришћанска Заједница
Братство Св. краља Милутина
Ш а б а ц
Е-mail: bratstvosvkraljmilutin@hotmail.rs
телефон: 064/59 89 273

 

Овим текстом, који приносимо у славу и на спомен једном од највећих Србских синова, Вожду Карађорђу Петровићу, желимо да скренемо пажњу на најважније детаље из његовог живота, који су по Божијем промислу, одредили и судбину нашег народа после његове мученичке кончине.

Ана Филимонова: Агресија шиптарских сепаратиста

Print Friendly, PDF & Email

ЕСКАЛАЦИЈА КРИЗЕ: ОРУЖАНА АГРЕСИЈА ШИПТАРСКИХ СЕПАРАТИСТА НА СЕВЕР КОСОВА

Ноћу између 25. и 26. јула сепаратистичка „Република Косово“ је покушала да узбуни ситуацију на Косову тако што је одлучила да изврши оружану ескалацију сукоба. Приштина је предузела оружану акцију како би   преузела контролу над два административна прелаза на граници са централном Србијом – Јарињем и Брњаком.

Горица Т: Прошао је и овај Видовдан 2011.

Print Friendly, PDF & Email

У праскозорје СрБскога Великога Петка, крећемо на ходочашће уз молитву Господу да Васкресење СрБскога рода буде што пре.

Као да се и небо на Истоку овога јутра и овога тренутка зацрвенело од стида када нас среће колона луксузних лимузина у којима су државни чиновници који су се запутили у свету Грачаницу, отету, окупирану, оскрнављену, посрамљену… Не иду тамо по осећању дужности срца, него по задатку који послушнички и ропско поданички извршавају на личну материјалну корист и непроценљиву националну штету и срамоту.

Пејовић П: На челу са крстом часним, вођи србском

Print Friendly, PDF & Email

Само „са свима претцима и са свима савременицима,
једно смо светосавским духом“
(Свети ава Јустин)

Како веровати човеку, који државом председава?

Mора налик Цркви бити.

Неко ће рећи, ко је сличан Њој?

Сваки достојни Син, Оца свог, који говорећи истину, жели бити сличан Икони Оног, Kоји Цркву твори.

Монаштво подржава борбу српског народа

Print Friendly, PDF & Email

Прогнано монаштво подржава храбру борбу српског народа за своју отаџбину Србију

Бог прати храбре

У најновијим насртајима шиптарских снага на север Косова и Метохије најозбиљније до сада је покушано успостављање безаконе границе квази државе Косово према централној Србији. Као и много пута до сада, очигледно се показало ко је ко и ко какве намере има.

Напад на монахиње у Белој Паланци

Print Friendly, PDF & Email

„Не бојте се оних који убијају тело,
а душе не могу убити“ (Мт 10, 28)

У глуво доба ноћи 29. јула, око 2 часа после поноћи, монахиње које живе у Белој Паланци биле су изложене двочасовном психичком малтретирању и покушају застрашивања.

Око два сата ноћу једна од сестара се пробудила и чула мушке гласове који су језиво изговарали „Десет Божијих заповести“.

Александар Ђикић: Са барикаде, с љубављу

Print Friendly, PDF & Email

Данас ми је диван дан, данас ми је рођендан. Да сам пре много година могао да бирам да ли да се родим или не, па још да сам могао одлучивати на бази информација из наших медија, рекао бих – НЕ? Зашто да се рађам кад сам већ самим рођењем – крив?

Олга Четверикова: Глобално управљање светом

Print Friendly, PDF & Email

ПРОЈЕКАТ ГЛОБАЛНОГ УПРАВЉАЊА СВЕТОМ: ЊЕГОВИ ПОЧЕЦИ У ОКУЛТИЗМУ

Данас је очигледно да светска финасијско-економска криза користи глобалистичким елитама као механизам за изазивање дубоких социјалних потреса, због чега ће човечанство, гурнуто у хаос и преплашено саблашћу свеопштег насиља, само да захтева да се у светске послове укључи наднационални судија са диктаторским овлашћењима.

Утешитељ

Print Friendly, PDF & Email

„Наћи ћу утјеху у свјетлости свеће
у једрењацима што брзо пролећу,
——————————————
——————————————
наћи ћу утјеху, наћи ћу…
а знам да нећу!“

Болно су ми одјекивали у души ови стихови као сваком трaжиоцу нечег бољег и лепшег од овог света. И замало да и ја, као овај `наш` песник, поверујем у безизлаз овог света, безперспективност живота у коме сам `незаштићена и вечно снена док ме харају хорде зла`.