Почетна / 2015 / јануар

Архива за месец: јануар 2015

Свети Сава у Барајеву

Print Friendly

Свети Сава, архиепископ српски. Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. године. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сам дође у Свету Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон.

Коментар Уредништва: МУСЛИМАНИ И БОЖИЋ II

Print Friendly

– или зашто епископ Бачки Иринеј радије брани Мухамеда него Господа Христа –

Пре неколико дана на програму РТС-а у емисији Да можда не гостовали су представници „цркава и верских заједница“ у Србији, како је било најављено и представљено. Повод за овај јавни сусрет и разговор био је недавни покољ извршен од стране муслимана над новинарима недељника Шарли у Паризу.

Богојављење у Љуљацима

Print Friendly

Крштење Господа је названо Богојављењем зато што је у њему тако очигледно јавио себе једини истинити Бог, у Тројици прослављани: Бог Отац – гласом са неба, Бог Син оваплоћени – крштењем, Бог Дух Свети – силаском на Крштаваног. Ту је објављена и тајна односа Лица Прасвете Тројице.

Крстовдан у Љуљацима

Print Friendly

Пред јављање Господа народу и пред Његово ступање на испуњење домостроја нашег спасења, био је послан свети Јован Претеча како би људе припремио да га прихвате (Мк. 1, 4). Та припрема се састојала у призивању на покајање. И од тог времена је покајање постало пут ка Господу и предверје вере у Њега.

Коментар Уредништва: МУСЛИМАНИ И БОЖИЋ

Print Friendly

–  или каква је веза између честитке Реиса Кавазовића
православним верницима и терористичког напада у Паризу
 –

 

Пре неколико дана објављена је честитка Реиса Хусеина Кавазовића православним верницима, упућена поводом Божића.

У тексту он каже да упућује „искрене честитке поводом хришћанског празника рођења Исаа (Исуса), нека је Божији мир и спас на њега“.

Свети Василије Велики и Нова година у Бадовинцима

Print Friendly

Нова година је почетак свих дана у години. Стога приличи да се тог дана у душу саберу мисли, осећања и расположења, које би, као мисли које су достојне Хришћанина, требало да управљају свим његовим делима током целе године. Њих ћемо одмах наћи чим само помислимо шта Нова година представља у духовном животу.

Свети архиђакон Стефан прослављен у Ариљу

Print Friendly

Свети првомученик Стефан, архиђакон. Сродник апостола Павла, и Јеврејин од оних Јевреја, који живљаху по областима јелинским. Беше Стефан први од седам ђакона, које апостоли свети рукоположише и поставише на службу око помагања сиротних у Јерусалиму. Зато се и прозва архиђаконом. Силом вере своје Стефан чињаше чудеса велика међу људима.

Сабор Пресвете Богородице у Лозници

Print Friendly

Други дан Божића Црква хришћанска одаје славу и хвалу Пресветој Богоматери, која роди Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Сабором се њеним назива ово празновање зато, што се тога дана сабирају сви верни, да прославе њу, Матер Богорoдицу, и што се торжествено, саборно, служи у част Њену.

Божић у Барајеву

Print Friendly

Из љубави жарке Ти се с неба спусти,

Из вечне красоте у ругобу муке,

Из вечне светлости у мрак злобни, густи,

Дављеним у греху пружи свете руке.

Зачуди се небо, земља затресе се,

Добро дош’о Христе! Људи радујте се!


Из љубави жарке, којом свет сотвори,

К’о роб се понизи, да робље одрешиш,

Да обновиш кућу што Адам разори,

Да мрачне просветиш, грешне да разрешиш.


Бадње вече у Барајеву

Print Friendly

На Бадњи дан, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У 17:00 часова Епископ Артемије је служио Вечерње а у наставку је извршио чин освећења бадњака.