Почетна / 2016 / август

Архива за месец: август 2016

Подсећање: Koсовска хроника

Print Friendly

ГЛАСНИК КиМ број 110, 18. мај 2002. године

АКО ЗАБОРАВИМ ТЕБЕ КОСОВО,

СРПСКИ ЈЕРУСАЛИМЕ,

НЕКА МЕ ЗАБОРАВИ ДЕСНИЦА МОЈА (Пс.137,5)

 

Нова монашења у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Print Friendly

Поред храмовне славе, Преноса моштију Светог оца Николаја (9/22. мај), истоимени манастир у Лозници код Чачка свечано прославља као своју славу и светли празник Успенија Пресвете Богородице (15/28. август).

Успење Пресвете Богородице

Print Friendly

„Ево, данас празнујемо први Празник, браћо и сестре, празнујемо други Ускрс. О првом Ускрсу васкрсао је Христос. А данас је други Ускрс, ускрс Пресвете Богомајке, Која је са телом узнесена на Небо.“ (преподобни Јустин Ћелијски)

Свети Владика Николај: Недеља 10. по Духовдану

Print Friendly

ЈЕВАНЂЕЉЕ О НЕМОЋИ НЕВЕРОВАЊА И МОЋИ ВЕРЕ

Матеј 17, 14-23. Зач. 72.

Од када је света и века сви народи на земљи веровали су, да постоји духовни свет, да постоје невидљиви духови. Само су се многи народи варали у томе, што су злим духовима приписивали већу моћ него добрим, и што су временом зле духове прогласили боговима, подизали им храмове, приносили жртве и молитве, и очекивали од њих све.

Епископ Артемий (Радосавлевич): Православие и вызовы нашего времени

Print Friendly

Лекция, прочитанная в Студенческом центре г. Косовская Митровица 23 февраля 2009 года

Сербский народ сегодня страждет под грузом многих проблем, и их не может не разделять с ним Сербская Православная Церковь. Проблемы эти, по преимуществу, следствие более чем полувекового господства коммунизма в Сербии, но в не меньшей степени они порождены недавними годами войн и страданий, обрушившихся на все сербские земли, а более всего на Косово и Метохию.

Најава монашења

Print Friendly

На бденију, уочи празника Успенија Пресвете Богородице, 14/27. августа, у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, замонашиће у чин мале схиме искушенице поменутог манастира Јелену и Ајду. Бденије ће почети у 17:00 часова.

Епископ Артемије служиће на празник Успенија Пресвете Богородице, 15/28.

Исповедање вере у Румунији

Print Friendly

ОТВОРЕНО ПИСМО МОНАХА МИТРОПОЛИЈЕ МОЛДАВСКЕ И БУКОВИНСКЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЋНОМ ТЕОФАНУ, МИТРОПОЛИТУ МОЛДАВСКО-БУКОВИНСКОМ НАКОН СВЕПРАВОСЛАВНОГ САБОРА