Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На празник Успенија Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка. Овај празник сестринство манастира прославља као своју монашку славу. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, протосинђел Софроније (Ердељан), протосинђел Паладије (Матић), јерођакон Георгије (Радојичић) и ђакон Зоран Крстић. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника. Велики број верника се причестио пресветим и животворним тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богомајке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Микан и Весна Васовић из Чачка и Славко и Даринка Радовановић из Лучана. За наредну годину пријавили су се: Драган и Драгана Марковић, Дејан и Душица Јовановић и Горица Марић, сви из Чачка.

У својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је поред осталог рекао:

„Није човјек створен за смрт и није човјек створен за трулеж него је човјек створен за живот вјечни.
Нека би дао Бог да прослављајући Мајку Божију и сами себе узводимо ка тој љествици која узлази у Царство небеско, да узводимо себе по тој љествици Јаковљевој коју видјеше у Старом Завјету пророци, а која је исто симболизовала Мајку Божију, па да и ми трудећи се на Земљи овој у подвигу, у молитвама, у постовима, у трудовима живот свој проведемо. Да једнога дана и ми сусретнемо лице Пречисте, Пресвете, Преблагословене Богородице, часније од херувима и славније неупоредиво од серафима, да бисмо могли са Њом заједно да се поклонимо Сину Њеноме, Оцу и Духу Светоме, и да их прослављамо у све вјекове и кроза сву вјечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба