Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Дана 11. октобра, када обележавамо спомен Светог Преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу у Сурдуку свечано је прославио свог небеског заштитиника.  Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и четрнаест свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим као и око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона Косовског принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Мирослав Станић и Рајко Перић из  Београда и Зоран Симић из Земуна. За наредну годину пријавили су се Стефан Станић из Ужица, Немања Николић из Краљева и Светлана Гарчевић из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. Говорећи о Преподобномученику Харитону владика је између осталог рекао:

„Шта треба истаћи овде? Да је он златни плод на златној грани. А златна грана  – наш Свети Владика Артемије. А та златна грана на златном корену, а то је Свети Јустин. Дакле ланац светитељства. Свети Јустин Ћелијски, Свети Владика Артемије, Свети Преподобномученик Харитон Косовски. Ето доказа исправности пута наше епархије, пута Христовог којим нас води наш Свети владика. Ево и он се данас са Св. Харитоном, сином својим, моли за све нас. А ми имајмо на уму и ово. Сваки нараштај има своје сведоке Христове. У Цркви Божијој постоји све што нам је потребно за светост, да себе очистимо од свакога греха и сваке страсти, и нико не може рећи наше време је препуно саблазни и више нема светитеља. Свети Харитон и Свети Артемије и Свети Јустин, имали исто тело као и наше тело, исту душу као и наша душа, све исто, браћо и сестре. Само је потребно имати, дакле, добру вољу и одлучност да се служи Господу и сви се можемо сјединити са Господом као што су се и они сјединили, као што су и они прославили Бога па их ето Бог прославља и на небу и ми на Земљи овако недостојни и грешни.
Због тога се потрудимо, дајмо све од себе да служимо Господу, имајмо добру вољу, водимо подвижнички хришћански живот, браћо и сестре, јер није лако ући у Царство небеско. „Царство небеско се с напором осваја и подвижници га задобијају“- каже Господ. Лењивом се ништа неће дати. Колико се трудимо, колико се подвизавамо, колико се боримо толико ћемо помоћи Божије добити и благодати Божије добити, браћо и сестре. Дакле, све је на нама, и нашој слободној вољи. Можемо ако хоћемо, сведоче нам Свети Јустин, Свети Артемије и Свети Харитон. Нека би нам Господ њиховим молитвама подарио јаку вољу, и снагу и све што нам је потребно да и ми водимо богоугодни живот да и ми животом својим прославимо Тројединог Бога нашег Оца и Сина и Светога Духа и овде у телу и у вечности. Амин.“

Владика Ксенофонт је потом доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Ђорђе Бојић из Пожеге и Сретен Јеремић из Гораждевца. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом је одржан пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба