Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Дванаеста недеља по Духовдану у Љуљацима

Дванаеста недеља по Духовдану у Љуљацима

У дванаесту недељу по Духовдану Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г.г. Артемије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру светог Претече у Љуљацима. Његовом Преосвештенству саслуживали су клирици наше Епархије.

У пуној љуљачкој цркви Епископ је пробеседио својом дубоко еванђелском речју, поучивши присутне тумачењем еванђелске приче о богатом младићу, која се по Типику чита управо ове, дванаесте недеље, по Духовдану.

Упркос свим искушењима којима је по допуштењу Божјем епископ Артемије са свом својом у Христу Богу верном паством изложен, он неодступно истрајава на христоносној истини Цркве Божје, а то је: да је еванђелска наука и еванђелска мудрост једини пут и излаз из свих искушења. Дакле, верност Еванђељу свагда и свуда, у свим приликама и неприликама, увек поступати еванђелски, мислити еванђелски, живети еванђелски. Отуда снага да се у сред отвореног цркворушилачког насртања непријатеља Христових и оних ван и оних унутар Цркве, као једина наука и једино знање проповеда Еванђеље и Христова еванђелска наука, по речима Апостола који за себе сведочаше: „Јер расудих да не знам ишта међу вама осим Исуса Христа, и то распетог“ (1. Кор. 2, 2).

Поред богонадахнутог тумачења Еванђеља, Епископ поменутом истрајношћу такође и овом приликом духовно крепи своју паству, верну Христу и Његовој вечној истини, чији је чувар, и која је једини чувар Цркве Његове и свих нас у њој.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.