Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Томиндан у Врњачкој Бањи

Томиндан у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећен је Светом Апостолу Томи. У уторак, 19. октобра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонтуз саслужење: протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Дамјана (Ковачевића), протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Јакова (Купрешка), јереја Горана (Поп Јорданова), јерођакона Георгија (Радојичића) и ђакона Мирослава (Станковића). Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Гордана Стефановић и Радмила Лишанин из Краљева. За наредну годину пријавио се Саша Којић из Краљева.

Архипастирском беседом верном народу се обратио владика Ксенофонт:

”Св. апостол Тома нас учи да нам је колико је тијело претежније од одјела да нам је толико душа претежнија од тјела. То је поука Св.апостола Томе са којим и ми сви заједно треба на кољена да клекнемо и посвједочимо Васкрслог Христа и себи и ближњима нашим и читавој васељени оним дивним рјечима ‘Господ мој и Бог мој!’.
Нека би дао Бог да сваки од нас посљедује стопама Св. апостола Томе и у мисионарењу и животом својим, али ако је потребно и смрћу својом, да сваким атомом тијела свога и читавом душом својом посвједочимо Васкрслога Христа, Господа нашега и Бога нашега. ”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су најмлађи светосавци извели пригодни програм.

Инфо служба