Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог Стефана у Ариљу свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Стефана у Ариљу свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе Светог првомученика и архиђакона Стефана, 9. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у истоименом манастиру у Ариљу уз саслужење архимандрита Варнаве, протосинђела Агапита, протосинђела Иринеја, протосинђела Дамјана, протосинђела Јова и јерођакона Георгија.

Прослави заштитника манастира, Светог архиђакона Стефана, присуствовало је око 100 верника.
Након Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је принео настојатељ манастира протосинђел Агапит са својом у Христу братијом.

Поучавајући присутне вернике у својој архипастирској беседи Владика Ксенофонт је нагласио:

“Чувајмо се зато браћо и ми да не будемо у непријатељству са људима, никада не знамо када ће можда неки непријатељ Христов постати управо ученик Његов, постати управо исповједник вјере православне, зато не судимо људима због живота њиховог, због личних грјехова њихових, али чувајмо и исповједајмо вјеру православну као што исповједи апостол Стефан.

Нека би дао Бог да Свети апостол и првомученик и архиђакон Стефан буде заштитник свима нама који га прослављамо било као своје Крсно име или на неки други начин знајући да је велики угодник и велики светитељ пред очима Божјим, да нам Бог да снаге да и ми издржимо ова тешка и страшна надолазећа времена која нас већ окружују да бисмо могли поучавани се примјерима ових светих мученика и светих апостола и ми тако одважно и тако мужаствено и тако херојски дати и живот свој ако треба за име Христовон а када живот свој дајемо да и ми наликујемо Светоме Стефану који говори: „Господе не упиши им ово у гријех“. Није се он љутио, није он бјеснио није их он проклињао него је смирено и молитвено Господу вапио:“Господе прими дух мој, Господе не упиши им ово у гријех“.“

Уследила је трпеза љубави коју је за присутне приредило братство манастира.

Инфо служба