Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година у Барајеву

Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Троструки празник – Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година, свечано је прослављен у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владики Николају су на Литургији саслуживали: Његовог Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, протојереј Жељко Марић, протосинђел Игњатије (Станић), јерођакон Симеон (Васић) и ђакон Мирослав Станковић. Литургији је присуствовало око 100 верника.

По завршетку Свете Литургије одслужен је молебан пред почетак Нове године. Након молебана Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог Василија Великог принео Владика Наум, свечар светог Василија.

Потом се Владика Николај архипастирском беседом обратио присутном народу. У својој беседи Владика је говорио о дивним врлинама Св. Василија Великог а затим поучио присутни народ:

„Сви треба да се угледамо у свом животу на Св. Василија Великог, да се молимо као што се он молио да верујемо као што је он веровао, да се трудимо и постимо и молимо се Богу да би благодат Духа Светога и нама помогла у нашем животу да све буде освећено и време живота нашега. и да буде освећено и тело и душа наше, да будемо свети у Цркви Божијој јер једноставно хришћани су призвани на светост, призвани су на светост живота, призвани су да живе по Богу и по светом Јеванђељу по благослову Божијем и благодаћу Духа Светога, огњем Духа Светога сагоревају све препреке у овом животу којих има много.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба