Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Епископ Ксенофонт у Крстопоклону недељу служио Свету архијерејску Литургију у манастиру Св. Арх. Гаврила у Готовуши

Епископ Ксенофонт у Крстопоклону недељу служио Свету архијерејску Литургију у манастиру Св. Арх. Гаврила у Готовуши

Print Friendly, PDF & Email

У недељу Крстопоклону, 27. марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Архангела Гаврила у Готовуши уз саслужење: протосинђела Бенедикта (Прерадовића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), јеромонаха Исидора (Арсеновића) и јерођакона Георгија (Радојичића). Литургији је присуствовало око педесет верника из Сиринићке Жупе, Призрена, Ораховца, Грачанице и Косовског Поморавља. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин освећења славског колача и благосиљања жита које је у част Св. Бенедикта Нурсијског принео игуман овог манастира, протосинђел Бенедикт.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је најпре протумачио Јеванђеље о Крсту и спасењу душе а затим поучио своју паству:

„Не посустанимо, браћо и сестре, не само у овоме Великоме и Часном посту, не посустанимо у све дане живота свога а позивам посебно вас овдје, који се овдје сабирате, вјеру православну исповједате са много страна нападани, страдате, исповједате светосавље и православље и слатку вјеру Господа Христа, нападани и од стране незнабожаца и безвјерника који припадају другим народима али нажалост нападани и од стране оних који се тобоже Богу моле као православни и од вјере су православне одступили. И зато се чувајмо да не бисмо ништа промијенили, ни једну јоту нити једну цртицу из Закона, ни једну тачку у Закону да не мијењамо, ни једну тачку у оном Јеванђељу које нам је Господ оставио.
Нека би дао Господ да нико од нас не да Господу цјелив као што му је Јуда дао који је за Њим ишао, који је чудеса Његова гледао, али није се сачувао као ученик Господњи до краја, него пропао, онако срамно и страшно погинувши и душа се његова у паклу мучи, јер није Учитеља свог истинском љубављу волио. Нека би дао Бог да нико од нас таквим страшним крајем и таквим страшном казном не заврши, да се Господа одрекнемо, да му пољубац издајнички дамо, да Тајну Његову непријатељима предајемо него да се укрепљивани силом Часнога и Животворнога Крста, примјерима дивних и великих светитеља Божијих и ми тако надахњујемо и ми тако живимо и ми тако Господу послужимо да бисмо једнога дана прослављајући Часни Крст и свето и велико Васкрсење Христово и ми у Царство Небеско достигли да прослављамо Оца и Сина и Духа Светога кроза све вјекове и кроза сву вјечност. Амин. Боже дај.“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне.

 

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.