Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велики четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Велики четвртак у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама

Print Friendly, PDF & Email

На Велики четвртак, када Света Црква врши спомен на установљење Свете Тајне Причешћа, 21. априла, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: протосинђел Доситеј (Вукосављевић), протосинђел Платон (Бабић), јеромонах Леонтије (Кантар) и јерођакон Георгије (Радојичић).

Светом Литургијском сабрању је присуствовало око 80 верника. Већина верника се кроз Свето Причешће сјединила са Спаситељем нашим Господом Христом.

Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи говорио о установљењу Светог причешћа а затим додао:

„Од онога дана како Господ установи Свету тајну причешћа, Свету тајну Евхаристије до дана данашњега служе се Свете Литургије, бачене као атомске бомбе у ад да би раздрмале приједворницу и врата адова која Господ сам раздрма својим силаском у ад па свакодневно ђавола побјеђујемо служењем Свете Литургије, и ако Бог да служићемо Свету Литургију у Цркви православној све до последњега дана, све до другог доласка Христовога, као што Христос рече: „Ово чините у Мој спомен“.
О, Христе животодавче Кога не могаше задржати гробно мјесто, Кога не могаше смрт у аду да задржи и нама грешнима подари Живот вјечни, учини да нам Свето причешће тјелом и крвљу Твојом буде на Живот вјечни и на спасење. Амин. Боже дај. “

Истога дана увече Епископ Ксенофонт је служио Јутрење Великог петка на коме се читају дванаест Јеванђеља о страдању Господа нашега Исуса Христа.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.