Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петнаеста недеља по Духовдану – Златибор

Петнаеста недеља по Духовдану – Златибор

Print Friendly, PDF & Email

У петнаесту недељу по Духовдану Његово Преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу г.г. Артемије служио је свету архијерејску Литругију у новооснованом манастиру-катакомби посвећеној празнику чудотворне иконе Мајке Божије зване Тројеручица.

Овај манастир оснива се на имању које је приложено нашој Епархији добротом сестре Босиљке Зукановић. За настојатеља манастира-катакомбе именован је јеромонах Дамаскин (Васић), који је на овој светој Литургији произведен у чин протосинђела. За сабраћу манастира одређена су још два монаха.

Овом приликом у новоосновану катакомбу која се налази у селу Мушвете, на осмом километру од Чајетина, пристигло је доста верника из околних места, као и из Чачка и Ужица. Привремена и импровизована капела свете Тројеручице била је мала како би све придошле верника примила. Након свете Литургије, трудом настојатеља и благочестивих верника, предложена је скромна трпеза и послужење за телесно укрепљење свима који су учествовали на свечаном литуријском сабрању.

Оснивањем овог манастира прелепи златоборски крајеви су обогаћени и новом духовном лепотом и садржином, која ће вернике и светосавце тог краја духовно крепити и опскрбљивати.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.