Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Храмовна слава у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Светом Николају Мирликијском Чудотворцу, великом ревнитељу Православља и великом светилнику Цркве Божје, посвећен је женски манастир у Лозници код Чачка. У недељу, 22. маја, када се празнује Пренос његових чесних моштију из Мире Ликијске у град Бари, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Хорепископа старорашког и Лозничког Г.Г. Николаја, и шест свештенослужитеља. Овом свештеном сабрању је молитвено присуствовао Хорепископ новобрдског и панонски Г.Г. Максим, монаштво Епархије и око 350 верника. Неки од њих су се причестили пречистим Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су част Светог Николаја принели сестринство манастира, ктитор манастира Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћини славе:  Драгана Јосијевић са Каблара и Милевка Николић из Лазаревца. Домаћини славе за наредну годину су Горан Јосијевић и Микан Васовић.

Након Литургије Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи протумачио Јеванђеље о Дародавцу воде живе и о жени Самарјанци а затим говорио о светом Николају Мирликијском Чудотворцу те додао:

„Како онда тако и данас заједно са Св краљем Стефаном Дечанским и са његовим сином Душаном и ми се молимо светом Николају да нам милостив буде, да нам буде заступник пред Свемилостивим Спасом, који се тако милостив показао да је један од нас постао, да је жедан био у Сихару на овоме Јаковљевом студенцу, да је гладовао, да је Палестином и јудејским земљама путовао, да је Јеванђеље своје проповједао, да се милостив ка нама показао, Јеванђеље нам своје проповједао, извор животворне воде нам отворио да бисмо и ми могли њиме да се напајамо да прослављамо и угоднике Божије који и Њега у животу прославише.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне које су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су верници при овом манастиру одржали пригодни програм.

Инфо служба