Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Свете Тројице у Кули свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протосинђел Јов (Кадило), протосинђел Никодим (Малешевић), јереј Славен Стевановић, јереј Синиша Ђурин, јереј Бранко (Јованчевић), јеромонах Сава (Мирковић), јеромонах Пајсије (Марковић), јерођакон Георгије (Радојичић). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 350 светосаваца. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници уз клечање и молитву плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Јован Миљковић из Беча, Дејан Ђапић из Сомбора, Немања Андријашевић и Дражен Ивошевић, сви из Новог Сада. За следећу годину за домаћина славе пријавили су се Милан и Давор Илић из Новог Сада.

Затим се архипастирском беседом обратио Владика Ксенофонт. У својој беседи владика је поред осталог рекао:

“Нека је благословен Бог који жели спасење роду људском, нека је благословен Бог који не жели да пропаднемо, нека је благословен Бог који не жели да род људски у аду пребива и ако ничим заслужили нисмо да се Господ у тијело наше обуче, и ако ничим нисмо заслужили да Господ ради нас на крсту страда и ако ничим нисмо заслужили да Господ Утешитеља свога шаље да нас избави, да нас обнови, да нас препороди.
Нека би Бог дао да и Владика Максим са својом братијом у многе дане и у многе године и у многе деценије прославља Пресвету Тројицу, прославља Духа Светога који је на апостоле сиђе, да би и он и његова братија могли да свијетле и вама свима као што се и говори у Светом Јеванђељу: „Тако да се свијетли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашег који је на небу“. А они предајући ту свјетлост вама и од вас да чине апостоле јер и ви примајући ту свјетлост и ту благодат Духа Светога и сами да будете апостоли и сами да проповиједате ријеч Христову и сами да у мреже Христове хватате и ваше ближње и ваше сроднике и ваше суграђане, да им благовјестите ову дивну вјест васкрсења Христовога, вазнесења Христовога, рођења Христовог, крштења Христовога и овај велики и дивни празник силаска Духа Светога на апостоле којим уђосмо у Цркву Божију с којом се родисмо, и којом се препородисмо. Амин. Боже дај.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе.

На бденију уочи славе Владика Ксенофонт је благословио облачење подрасника искушенику овог манастира Жарку Бајацу.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.