Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и рукоположење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Храмовна слава и рукоположење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

Великог угодника Божијег, земаљског анђела и небеског човека, великог поборника православља, Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, Света Црква прославља 1. јуна по старом тј. 14. јуна по новом календару. На дан његовог спомена у његовом манастиру у Барајеву свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејско Литургијим којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Г. Ксенофонт уз  саслужење:  Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума  и 16 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око 350 светосаваца из разних крајева Србије. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Владика Ксенофонт је рукоположио у чин јереја ђакона Мирослава Станковића.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част преподобног Јустина Ћелијског принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Радомир Дедић из Сремчице, Лазар Станковић из Сремчице и Александар Станковић из Гетингена (Немачка). За наредну годину пријавили су се: Мирослав и Горица Васић из Јагодине, Горан и Добринка Косовац из Гаја и Мирослав и Мирјана Станић из Земуна.

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалнице добротворима манастира и то: Горану и Добринки Косовац из Гаја, Жељку Алексићу из Пиносаве, Драгану Пантићу из Јагодине, Мирославу и Горици Васић из Јагодине, Слободану Глишићу из Београда и Василију Вукојевићу из Рушња.

Владика Ксенофонт је архипастирском беседом поучио присутни народ:

„Нека је благословен Бог који нам даде те дивне дарове Педесетнице, који нам даде оца Јустина који се обуче у благодат Духа Светога. Нека је благословен Бог који нам даде у ове дивне дане Педесетничке и друге дарове, синоћ присуствовасмо дивној тајни давања монашких завјета када брат Лука постаде монах Лонгин и живот свој Господу посвети и живот свој Господу обећа, а ево и данас још једнога дивнога дара благодати Духа Светога, још једног дивног дара Педесетничкогa видјели сте како и отац ђакон Мирослав постаде свештеник Цркве Божије, даде ону заклетву у којој рече да ће Христа да свједочи животом својим, да Христа проповједа животом својим, као и ми сви што смо дужни, браћо и сестре, животом својим да Га проповједамо, не само ријечима него пре свега дјелима, да бисмо се могли назвати Христови, да бисмо се могли назвати Божији.
Оцу Мирославу честитам на свештеничком чину, да му Господ да да заиста нелицемјерно и достојно носи овај свештенички чин и да свима вама проповједа живога и васкрслога Христа на небо вазнесенога који посла благодат Духа Светога апостолима својим да се у благодат Његову обуку.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави током које је хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм.

Овом приликом се пригодном беседом присутнима обратио владика Наум.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.