Почетна / АРХИВА / Прослава празника Свете Петке у Бадовинцима и Новој Петковици

Прослава празника Свете Петке у Бадовинцима и Новој Петковици

Print Friendly, PDF & Email

dsc_0088Света Петка је најпоштованија светитељка у нашем народу. На дан њеног празновања, 14/27. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је  Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима,  уз саслужење архимандрита Варнаве, јеромонаха Симеона, јеромонаха Саве и јерођакона Паладија. Литургији је присуствовало око 50 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је рекао:

„Данас славимо једну предивну светитељку Божију, свету мајку Параскеву, српски речено света Петка, која нема сумње да стоји са онима пет мудрих девојака, јер је она целог свога живота Богу служила, у пустињи живела, Господ само зна њене трудове, њене подвиге, њена искушења која је имала од демона, али она је све то победила и удостојила се, дакле, буде од Бога прослављена, јер је она целога живота свога Бога прослављала. Иначе по житију њеном она је била српскога рода. И њене свете мошти, оне су прошле многа места, и Цариград, и Београд и сада се налазе у граду Јашију у Румунији. Али њене молитве, њена душа је присутна и овде међу нама, а нарочито код оних који данас славе свету Петку као своју крсну славу.У Београду постоји чудесна вода извор свете Петке који је познат по својој благодати која лечи многе болести и где велики народ долази. Али нема потребе да идемо ни у Београд, ни у Јаши, него где год да се нађемо, у свакој муци и невољи да се помолимо Богу и светој Петки да она се моли за нас, јер њене молитве су много јаче, много приступачније Богу него нас грешника.

Да се трудимо целога живота да останемо слуге Божије које чувају веру Православну своју, јер из вере сва остала дела произлазе и извиру. Без вере није могуће угодити Богу. А вера Православна је једина вера која спасава, њу су нам предали свети апостоли преко светих отаца, ми срби примили ту веру, свети Сава је утврдио ту веру међу нама. Многи свети из рода нашега нам показују пут којим треба да идемо, и ми да се угледамо на њих, да идемо њиховим стопама. И само тако ако будемо живели и тој вери учили нашу децу и омладину, онда можемо се надати у милост Божију да када пођемо одавде да нас прими Небески Женик у своју ложницу са осталим мудрим девојкама, да тамо и ми са свима светима славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу јединосуштну и нераздељиву свагда сада и у векове векова. Амин“.

На крају беседу Владика је позвао све присутне да пођу заједно у Метлић код Шапца, у новоосновану катакомбу – Нову Петковицу, која је истога дана прославила своју прву славу.

Уследила је трпеза љубави за све присутне у новом манастирском конаку. После трпезе љубави владика је са монаштвом и верним народом кренуо према Новој Петковици. По доласку у нову катакомбу, обављен је чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Свете Петке принело сестринство манастира. Владика Артемије се том приликом присутним обратио краћом беседом:

“Нека је срећна и Богом благословена слава ове нове наше светиње, нека је срећна слава мати Јустини, мати Марти и Варвари који је данас славе и као своје крсно и заштитно име. Света Параскева је заштитница овога места и ако да Бог, овде ће да поникне једна велика и света обитељ попут многих у нашој Епархији многострадалној. Нека Господ благослови овај почетак и нека укрепи житеље ове свете обитељи, као и све вас браћо и сестре који сте дошли да прославимо ову скромну и прву славу ове наше светиње.“

За идућу годину за домаћине су се пријавили Ђорђе Петровић из Шапца и Ђорђе Симић из Бијељине.

За све присутне госте сестринство манастира је приредило трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.