Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петровдан у Леушићима

Петровдан у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Празник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан традиционално се саборно прославља у женском манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићу на планини Рајац. Свету Архијерејску Литургију поводом овог великог светитељског празника служио је Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владици Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протосинђел Никодим (Малешевић), јеромонах Пајсије (Марковић), јерођакон Георгије (Радојичић). Oвом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 ерника из разних крајева Србије, а многи од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије одслужен је парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“. Затим је Владика Ксенофонт извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих апостола Петра и Павла принели овогодишњи домаћин славе Предраг Васовић из Рашке.

Архипастирском беседом окупљеном народу обратио се Владика Ксенофонт.

„Нека пример Светих апостола, браћо и сестре, буде и нама примјер иако смо различити као људи, по свему различити, па често из различитих народа, али оно што може да нас обједињава, оно што може и што треба да нас уједињује истинита и исправна, православна и спасоносна и вјечна и непроменљива вјера у Господа Христа, у Сина Бога живога. Такве, дакле, људе ми данас исповједамо, такве очи Цркве, та два ока у тијелу Цркве данас исповједамо, првоврховне апостоле Петра и Павла, те дивне драгуље у томе вијенцу црквеном, те дивне очи Цркве, тај дивни украс Цркве, те дивне проповједнике Јеванђеља Христовога који сами писаше и проповједаше и оставише нам и Посланице своје. Свети апостол Петар оне дивне своје, поучне саборне посланице, а Свети апостол Павле, учитељ народа, оне дивне посланице посебним народима, и Јеврејима и Римљанима и Галатима и осталима којима писаше своје посланице, а уствари писао их је читавој васељени, писао их је свима нама, браћо и сестре, да се учимо, да се поучавамо и да одржавамо, да одржавамо прије свега ту љубав апостолску, кажем, иако смо различити по много чему, али да држимо међусобну љубав, да држимо вјеру православну из које ће све те тајне и све те врлине да происходе, из којих ћемо и сами да се обожавамо, из којих ћемо и сами једни друге да препознајемо као Христове, да волимо једни друге, да волимо читаву твар, то је поука Светих апостола, то је поука Христова, то је поука Цркве Божије којом се спасавамо, којом улазимо у Царство Небеско. Амин. Боже дај „, беседио је Владика Ксенофонт.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.