Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба Светих врача Козме и Дамјана у Рготини свечано прославила храмовну славу

Катакомба Светих врача Козме и Дамјана у Рготини свечано прославила храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у нашем народу је познат и као „Свети врачи“. Овим дивним мученицима Христовим и бесплатним лекарима посвећена је катакомба у Рготини код Бора. На дан њиховог спомена, 1/14. јула, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Хризостома (Јовановића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Паладија (Матића), протосинђела Никодима (Малешевића) и јереја Добрице Чакаревића. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 100 верника из разних крајева Србије. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана принели братство храма и овогодишњи домаћин славе Љиљана Савић из Неготина.

Надахнутом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Максим:

„Дарујући нам исцељење Богочовек Христос преко својих светих лекара Козме и Дамјана такође нас опомиње да не упадамо у велику заблуду савременог човечанства и савремених хришћана. У чему се састоји та заблуда? Погледајте, браћо и сестре. чиме се данашњи, нажалост често и ми православни хришћани, углавном баве: здрава храна, лекови биљни, лекови медицински, конвенционална медицина, алтернативна медицина.Кад би се савремени човек бавио и делом на исцељењу сопствене душе у мери у којој се брине о свом телу Царство Небеско би се брзо испунило великим мноштвом људи, спасених људи у Богочовеку Христу. И зато нас Господ преко Светих лекара, не само да нам дарује исцељење душевно и телесно, већ нас позива да се пре свега бринемо за исцељење наше душе, да се бринемо да не разбољевамо своју душу тим страшним недугом који се зове грех. А ако по слабости упадамо у грех да се покајањем, исповешћу, постом, молитвом, Светим Причешћем чистимо и лечимо од тог страшног недуга и да бринемо само ону најбитнију бригу, оно што је једино потребно, а то је да бринемо пре свега о спасењу своје душе, о стицању Царства Небеског а Богочовек Христос ће нам све остало придодати па и телесно здравље у мери у којој нам је оно потребно зарад спасења. Богочовек Христос ће нам све то придодати, а Свети лекари Козма и Дамјан то од Њега измолити. Нека Господ свима нама дарује молитвама Светих врача исцељење душа и тела.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави светосавци при овој катакомби приредили су пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.