Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Тројеручица код Књажевца

Свечано прослављена храмовна слава у манастиру Тројеручица код Књажевца

Print Friendly, PDF & Email

У селу Шести Габар, недалеко од Књажевца, налази се женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. У понедељак, 25. јула ове године, манастир је прославио своју прву храмовну славу Светом Архијерејеском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владики Науму су на Литургији саслуживали: протосинђел Хризостом (Јовановић), протојереј-ставрофор Лазар Секулић, јереј Добрица Чакаревић, јереј Игор Матијевић и јерођакон Симеон (Васић). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 100 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Иконе Пресвете Богородице Тројеручице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Ненад и Ирена Филиповић и Зорица Илић, сви из Ниша. За наредну годину пријавили су се Владимир Виденовић из Књажевца и Снежана Видовић из Ниша.

Потом је Владика Наум уручио захвалнице добротворима манастира и то: Милету и Будимиру Величковић из Шестог Габра (ктиторска захвалница), Драгану Савићевићу са породицом из села Косанчић Иван, Александри Илић из Ниша, Владимиру и Драгици Сјеничић из Чачка, Милану и Луки Жикић из Јунца, Добривоју Кујовић из Матарова, Далибору Ранђеловић из Шестог Габра и Стефану Марковић са породицом из Прокупља.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој архипастирској беседи владика је говорио о Пресветој Богородици а затим поучио присутни народ:

”Молимо се непрестано, често Пресветој Богородици да се моли за нас, да се моли да нам Господ опрости сагрешења наша, да и ми у животу своме живимо јеванђелски, да нам да силе Господ, Син Њен, да вршимо заповести Његове јер у томе је живот наш, у томе се показује љубав наша према Господу, јер Господ каже: „Ако ме љубите заповести моје држите“. Покажимо, дакле, и ми љубав према Господу вршењем заповести Његових, тако нећемо мучити Пресвету Богородицу и Сина Њеног, јер заиста сваки наш грех јесте један шамар Господу Исусу Христу, сваким својим грехом ми Господу говоримо иди од мене не требаш ми, ја могу и без Тебе. Сваким нашим грехом ми Господу говоримо: „Уа, распни Га, распни“, сваким својим грехом мучимо Господа, тиме и Мајку Његову. Јер која мајка неће да се жалости када види да људи муче сина њеног. Ето, због тога, браћо и сестре, ми данас узнесмо молитве Богу и Мајци Божијој да нас помилује, да не окрене лице своје од нас, да увек буде са нама, да нам буде помоћница и заштитница у свим невољама, у болестима и искушењима нашим, да помогне Она и нашем православном српском народу да се избори са савременим искушењима. Ми смо као народ увек били у неким искушењима, у некој борби, или духовној или физичкој, али смо уз помоћ Пресвете Богородице увек побеђивали, уз помоћ Њене чудотворне иконе Свете Тројеручице.”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом најмлађи верници ове катакомбе извели су пригодни програм. Потом се присутнима обратио Владика Наум пригодним речима благодарности Богу и Богородици на благодатној светковини и ктиторима ове светиње за велико добро дело које су учинили саградивши предивни храм. Такође, владика је позвао присутни народ да помогне двочланом сестринству манастира у изградњи новог конака.

 

Инфо служба

Све беседе Владике Наума налазе се овде.