Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог архангела Гаврила у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог архангела Гаврила у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Светог архангела Гаврила у Готовуши (Брезовица), 26. јула ове године, свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао  Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: протосинђела Бенедикта (Прерадовића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), протосинђела Јова (Кадила), протојереја Стефана Икономовског, јеромонаха Исидора (Арсеновића), јереја Мирослава Станковића и јерођакона Георгија (Радојичића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог архангела Гаврила принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Станимир Николић из Кусца, Марко Мајсторовић из Београда, Миљана Кузмановић и Невена Декић из Грачанице. За идућу годину пријавили су се: Горан Антић из Свињара, Јован Миљковић из Беча, Милош Матијевић из Горњег Милановца и Немања Николић из Краљева.

Потом се владика Ксенофонт надахнутом архипастирском беседом обратио окупљеном народу. У својој беседи владика је најпре говорио о чудесним јављањима светог архангела Гаврила људима а затим је упутио реч поуке:

“Нека је благословен Бог који шаље архангеле Божје да људе утврђују у вери православној, па и нас, браћо и сестре, да утврди у вјери православној, јер мимо свих врлина, мимо свих добродјетељи, онога што човек у животу своме чини, најважније је бранити  и чувати вјеру православну. Па и ми се овдје сакупљамо у овој светињи, у овој катакомби, са оцем Бенедиктом и његовом братијом, ви се сакупљате сваке недеље и празника, по својим моћима, са свих страна Косова и Метохије, а долазмо и са других страна, ево дођосмо данас са разних страна, да прославимо велики храмовни празник ове светиње, да прославимо архистратиге Божје, да се Богу помолимо, да ове дивне Тајне узнесемо Богу, да од Њега заузврат добијемо Његово Свето Тело и Његову Свету крв којима се причешћујемо, којима се утврђујемо на живот вјечни. Да вјеру православну исповједамо и да знајући све то и осјећајући све то и видећи ову дивну Литургију препуну благодати, ничега се у овоме свјету не бојимо, него утврђивани силом светог архангела Гаврила и свих небеских сила бестјелесних и свих светитеља Божјих који исповједаху вјеру истиниту православну, као што и ми данас исповједамо, који се борише за свету истину православну, као што се и ми данас боримо“.

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.