Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Рукоположење и храмовна слава у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Рукоположење и храмовна слава у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

Дана 15. августа, када Света Црква прославља Откриће и пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, истоимени манастир ЕРП у егзилу у Ариљу свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Најмлађи од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Ксенофонт је у чин јерођакона рукопроизвео сабрата овог манастира монаха Артемија (Милаковића).

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог архиђакона Стефана принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Горан Јовановић из Јагодине, Леонид Богојевић из Београда, Миленко Вуколић из Ариља и Миланко Рогонић из Ариља. За наредну годину пријавили су се: Милош Стефановић, Рајко Николић, Вучко Николић, Милован Вранић, сви из Ариља, Ђорђе Бојић и Микан Буквић из Пожеге.

Архипастирском беседом присутном народу се обратио Владика Максим. Владика је говорио о прослављању мученика, Богочовеку Христу као првом архимартиру кога је следио Свети архиђакон Стефан. Владика је поучио народ да треба „да се молитвено тискамо око угодника Божијих, око њихових светих моштију, око њиховог светог спомена, јер они су своје тело не само очистили од греха, греховног смрада већ и испунили миомиром Јеванђелских врлина, и њихово тело, њихове нетљене мошти или њихове суве свештене кости постале су извор не само благодати Божије, освећујуће и исцељујуће благодати Божије, већ често и извор миомирисног мира.“

Потом је честитао на овом рукоположењу Владики Ксенофонту и новом архиђакону Артемију:

„ Свети Стефан првомученик и архиђакон је својим мучеништвом освештао сам ђаконски чин у Цркви и показао нам тајну и смисао сваког чина у Цркви, а то је да до мученичког подвига и крви одстојимо у свом служењу Богу и служењу Цркви. На такав један подвиг данас је позван и постављен и сабрат ове свете обитељи монах Артемије, а сада јерођакон Артемије. На његовом рукоположењу честитамо њему са жељом да и он иде тим путем храброг и постојаног, непоколебљивог служења Богочовеку Христу попут првомученика и архиђакона Стефана. Честитамо на том рукоположењу и Преосвећеном Владици Ксенофонту, што његовом руком Бог изграђује Цркву своју, умножава своју војску свештенослужитеља овде на Земљи управо на изграђење сопствене Цркве, то и јесте подвиг сваког свештеничког чина, сваког чина служења Богу и служења свих нас у Цркви да изграђујемо сопствено спасење грађевином своје душе, да освећујемо и своје душе и своја тела, да од њих начинимо храм благодати Божије, храм Духа Светога попут Светог првомученика и архиђакона Стефана. Нека у том подвигу Господ укрепи и новорукоположеног јерођакона Артемија.
Да све вас и нас Господ укрепи да и ми непоколебљиво и постојано у овоме животу, у овоме свету попут архиђакона Стефана служимо Богу и достигнемо Живот вечни и Царство небеско. Амин. Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом најмлађи чланови ове благодатне катакомбе извели су пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.