Почетна / АРХИВА / Прослава спомена Св. Апостола Јакова и Задушнице у манастиру Преподобног Антонија Великог

Прослава спомена Св. Апостола Јакова и Задушнице у манастиру Преподобног Антонија Великог

Print Friendly, PDF & Email

imendanУ суботу, 23. октобра/5. новембра 2016. године, на дан празновања Светог Апостола Јакова, првог епископа Јерусалимског, Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум началствовао је евхаристијским сабрањем у манастиру Преподобног Антонија Великог у Темској. Преосвећеном Владици  Науму саслуживали су: игуман Герасим Коростељев (нови клирик епархије из Русије), настојатељ обитељи протосинђел Јаков Ћајић, који Светог Апостола Јакова прославља као свог небеског заштитника, протосинђел Иринеј Ристић и ђакон Горан (Калушевић). За певницом су појале сестре из манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу. Овом евхаристијском сабрању присуствовало је око 50 верника. Мањи број верника се на Литургији причестио пречистим и животворним Тајнама Христовим.

После Свете Литургије Владика Наум је најпре, поводом Митровских задушница, одслужио парастос поменувши све праоце, оце, браћу и сестре који су преминули у благочестивој вери, а затим је слављенику – оцу Јакову, пререзао славски колач.

У својој архипастирској беседи Владика Наум је говорио о богоугодном животу Светог Апостола Јакова и о смиреној покајничкој молитви као најузвишенијем добром делу које човек може да принесе Богу:

„Смирену покајничку молитву имао је Свети Апостол Јаков. Чезнући за таквом, чистом, смиреном молитвом, многи христољубци су напустили свет, удаљили се од света, од светске сујете, примили монашки постриг, посвећујући се тако Богу и желећи да постом и молитвом очисте душу своју и да је учине стаништем Духа Светога. Смирена покајничка молитва је најбољи лек за душу. Она је магнет који најјаче привлачи божанску благодат у душу и сједињује је са Богом. Смирена покајничка молитва је корен свих врлина и најлепши украс свих смирених монаха Христових.

Нека би нам Господ, молитвама Светог Апостола Јакова, подарио то најузвишеније добро, да нас смирена покајничка молитва краси као најлепши украс. Да увек молитву имамо у срцу своме и у устима својим: Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме грешног. Да се смиреном молитвом сјединимо са Богом, да будемо наследници Царства Небескога као што је то Свети Апостол Јаков, чији спомен данас славимо, заштитник нашег оца Јакова“.

На крају своје беседе Владика Наум је честитао имендан оцу Јакову речима:

„Оче Јакове, нека је сретан и Богом благословен имендан. Нека је Свети Јаков на помоћи. Нека Свети Јаков да снаге у даљем монашком труду. Да да Бог да се, по одласку из тела, сви нађемо тамо где је он сада и да са њим и са свима светима славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу једносуштну и нераздељиву кроза све векове и сву вечност. Амин. На многаја и благаја љета, оче Јакове“.

Уследила је трпеза љубави коју је за све присутне приредио слављеник – отац Јаков.

Инфо служба