Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Ђурђиц у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

dsc_0188Празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц  је Крсна слава многих српских домова. Свечар Сетог великомученика Георгија је и Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Поводом своје Крсне славе владика Николај је на Ђурђиц, 3/16. новембра, у манастиру Светог Николаја у Лозници, служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Пантелејмона (Јовановића), игумана Герасима (Коростељева), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Софронија (Ердељана) и ђакона Горана (Калушевића). Литургији је присуствовало око стотину светосаваца.

Након Свете Литургије владика Наум је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог великомученика Георгија принео владика Николај.

Окупљеном народу се надахнутом архипастирском беседом обратио владика Наум. У својој беседи владика Наум је најпре говорио о врлинском животу и мученичком страдању Светог великомученика Георгија а затим је поучио присутни народ:

„Време Светог Георгија је било тешко време великог прогона хришћанства и имало је свог Диоклецијана. И ово наше време је тешко време прогона Православне Вере и оно има свог Диоклецијана, новог Диоклецијана. Он се зове свејерес екуменизма. То је, браћо и сестре, најновији Диоклецијан који јуриша на људске душе и жели да их одвоји од Господа. Свети оци јерес стављају у исту раван са идолопоклонством. Будимо свесни да је јерес смрт душе, да јерес одваја од Господа и доноси човеку вечну муку.

Нека би нам Господ, молитвама Светог Георгија дао снаге да и ми, у нашој борби против најновијег Диоклецијана, будемо победници као и Свети Георгије. Да се по одласку из тела нађемо тамо где је данас Свети Георгије и да са њим и са свима светима славимо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу једносушну и нераздељиву кроза све векове и сву вечност“.

На крају своје беседе владика Наум је честитао Крсну славу владици Николају:

„Нека је, свети владико, сретна Крсна слава. Нека Свети Георгије буде на помоћи у Вашем крстоносном послушању архипастира Цркве Божије. Нека би Вам Господ, молитвама Светог Георгија, подарио духовно и телесно здравље и живот вечни“.

Затим је, од стране владике Николаја и манастирског сестринства, уприличена  трпеза љубави  за све присутне. За време трпезе љубави присутном монаштву и верном народу се пригодном беседом обратио се гост из Русије – игуман Герасим.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе оца Герасима изговорене на трпези љубави.