Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Метохија, забрањена реч

Подсећање: Метохија, забрањена реч

vn cbvcxГЛАСНИК КиМ број 118, 17. јул 2002. године

ПРИШТИНА – Посланици српске Коалиције „Повратак“ напустили су јуче заседање Скупштине Косова, протестујући због измена дневног реда и одлуке председника парламента Неџата Дација да се у Скупштини забрани употреба речи „Метохија“.

Он је запретио да ће прекидати и новчано кажњавати сваког посланика који употреби ту реч.

Г. Ј.

Различита реаговања после демонстративног изласка Срба са седнице Скупштине Косова

МЕТОХИЈЕ НЕМА У ДОКУМЕНТИМА

 БЕОГРАД – Демонстративни излазак посланика коалиције Повратак са седнице Скупштине Косова због захтева председника парламента Неџада Дација да се забрани употреба термина Метохија изазвао је различита реаговања.

Док Срби сматрају да су посланици правилно поступили, Албанци мисле другачије. Забрана употребе овог термина међу Албанцима се сматра оправданом, јер они тај део јужне српске покрајине одавно називају Дукађин. Тај назив био је често у употреби и на седницама Скупштине Косова осамдесетих и почетком деведесетих година.

Шеф Унмика Михаел Штајнер о овоме има свој став: „Термин Метохија не помиње се ни у једном званичном документу. У Резолуцији СБ УН 1244, коју је прихватила и Влада СРЈ, помиње се само Косово. Да се Метохија помиње у Резолуцији, сигурно је да би термин Косово и Метохија био у званичној употреби. Ни у Уставним оквирима се не помиње овај термин, већ само Косово. Албанци говоре Косова. Ја кажем Косово јер је то, понављам, званични назив у Резолуцији – каже Штајнер.

 

Владика Артемије о дешавањима у парламенту Космета

НЕ МОГУ НАМ ОДУЗЕТИ МЕТОХИЈУ

БЕОГРАД – Председник Одбора за Косово и Метохију владе у сенци ДСС Душан Пророковић изјавио је јуче да председник Скупштине Косова Неџад Даци „може да забрани употребу термина Метохија само на основу Кумановског споразума“, из којег је, како је рекао, „грубим превидом некога из СМИП изостављена реч Метохија“. Он није именовао одговорне из Савезног министарства иностраних послова.

Владика рашко-призренски Артемије изјавио је ФоНету да је захтев председника Скупштине Косова Неџада Дација да се у парламенту забрани употреба термина Метохија потпуно неприхватљив и непримерен настојањима да се поврати поверење између Срба и Албанаца.

– Мислим да заиста нико нема право да нам забрани употребу речи коју смо вековима употребљавали за нашу територију. И ја се увек потписујем као епископ рашко-призренски и косовско-метохијски. Ко може мени то право ускратити и избацити назив из моје епископске титуле – указао је епископ Артемије.

Владика Артемије је указао да је политички утицај Срба умногоме умањен и чињеницом да су лидери српских странака започели оштру поредизборну политичку борбу.

– Не могу да схватим да се тако покушава да се неки политички поени добију, када је постигнут споразум и положена заклетва да се на Косову и Метохији не делује страначки, него државнички – нагласио је он.

Оливер Ивановић, посланик коалиције „Повратак“, изјавио је да ће Срби на Космету тражити ентитет како би се створили услови за останак и повратак Срба у покрајину.

 

На Косову и Метохији

НАСТАВЉЕНО РУШЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ ГРОБЉА

Косовска Митровица, 6. јула

Омбудсман за Косово и Метохију Марек Новицки осудио је рушење надгробних споменика на православним гробљима на Косову и оценио да је то „акт вандализма и варварства“.

Новицки и његов заменик Љубинко Тодоровић су током ове седмице обишли православна гробља у Брестовику и Сиги код Пећи, у месту Пискоте код Ђаковице, градско гробље у Ораховцу и гробље у Милешеву код Обилића и видели да је више надгробних споменика уништено, поломљено и оборено.

На гробљу у Ораховцу на надгробним споменицима су масном црвеном бојом исписани различити графити, попут „УЧК“ и „ПДК“.

„Ово је акт вандализма и варварства. Ја то најоштрије осуђујем а очекујем да то буде најоштрије осуђено од свих, а пре свега од албанских вођа“, рекао је Новицки после обиласка гробља.

Он је оценио да су „појединци који су радили овако нешто то урадили против добре будућности Косова, па и против интереса косовских Албанаца. Њихов акт представља лош знак и поруку онима који би желели да се врате на Косово“.

 

Др Небојша Човић о скупштини Косова и Метохије

НАСТАВАК НАСИЉА

Прекључерашње заседање Скупштине Косова, на коме је председавајући парламента Неџад Даци забранио посланицима коалиције „Повратак“ да помињу Метохију, због чега су ови, између осталог, напустили седницу, др Небојша Човић, потпредседник српске владе и председник Координационог центра за Косово и Метохију, види као наставак насилничког и провокативног рада, који је својствен косовском парламенту. Јер, додаје др Човић, нема седнице на којој није забележена негативна дискриминација, односно мајоризација већине (албанске) над српском мањином.

Оркестрирани приступ, односно „хорско певање“ албанских посланика на поменутој скупштини, показао је и то, вели Човић, да ако су Албанци у нечему добри то је чињеница да су хомогени. Речју, јединствени су у томе да свакодневним провоцирањем оно мало Срба што је остало на Космету натерају да се што пре иселе. Тако би се испунио „санак пусти“ албанских политичара, а то је етнички чисто (албанско) Косово, са – додуше – можда понеким Србином, који би им служио као покриће пред међународном заједницом.

Србија, као и Срби са Косова и Метохије не „пате“, истиче др Човић, због назива, „али смо свесни опасности да се у њему крије подвала, односно намера да се од „тог нечег“ покушава створити држава“.

Председник Координационог центра за Космет уверен је да, без обзира на све, Косово никада неће бити држава, јер је то економски неодрживо (једино ако свет не намерава да сваког месеца шаље огромна средства), затим то би, додаје он, био политички проблематичан чин, а са мултиетничког становишта потпуно немогуће. Због наведеног, др Човић поручује албанским политичарима да престану да лажу свој народ да ће Косово једног дана постати држава. И још нешто. Нек престану, вели др Човић, да припаднике свог народа праве глупим и необразованим. Наиме, без обзира на чињеницу да су албански посланици на поменутој седници усвојили резолуцију по којој се српским посланицима забрањује контакт са иностраним државама, између осталог и са Србијом, иоле школовани Албанац зна да Београд није у иностранству… Председавајућем парламента Неџаду Дацију, др Небојша Човић је поручио: „Господине, професоре Даци, не спуштајте се, молим Вас, на ниво блата!“

Кад смо већ код помињања резолуције, како је јужна српска покрајина наведена у резолуцији 1244?

– У поменутој резолуцији пише да се „Аутономна покрајина Косово везује за СРЈ“. Зашто је ту изостављена Метохија, то би требало питати оне који су учествовали у њеном писању. Но, оно што је за мене релевантно то је чињеница да смо се са припадницима УНМИК-а и Кфора договорили (барем је тако откад сам ја почео да се бавим југом Србије) да у сваком тексту, односно споразуму који смо потписивали, на енглеском пише – Косово, а у српском тексту Косово и Метохија – изричит је др Небојша Човић.

На понашање албанских посланика, али и самог Дација, морао би, по др Човићу да реагују УНМИК, односно специјални изасланик генералног секретара УН Михаел Штајнер, са којим, иначе, др Човић треба данас да се састане. Уосталом, додаје он, Штајнер за то и прима плату.

С. Ристић

 

Међународно језичке и друге игре

КОМЕ СМЕТА МЕТОХИЈА

Београд, 7. јула

 Коалиција „Повратак“ ће се повући из косовске скупштине уколико српски посланици не буду могли да у њој користе званичан назив Покрајине – Косово и Метохија, најавио је данас члан Председништва покрајинског парламента Гојко Савић.

„Ми ћемо учествовати у раду седнице покрајинске скупштине која је заказана за 11. јули и сигурно ћемо и даље у иступима и дискусијама користити пуни назив за нашу покрајину – Косово и Метохија“, изјавио је Савић Тањугу.

„Уколико се догоди да нам поново буде одузимана реч, опет ћемо напустити салу и нећемо се враћати у скупштину, све док шеф УНМИК-а Михаел Штајнер не укине ту бесмислену забрану употребе вековног имена Метохија“, истакао је Савић.

Он је изразио уверење да ће Штајнер укинути забрану коју је увео председник скупштине Неџад Даци, на шта указују и његове изјаве после разговора у Београду да нико не може бити казњаван због употребе назива, било да је реч о имену које користе Албанци (Косова), или оном које користе Срби.

Савић је указао да назив Косово и Метохија није у колизији с Резолуцијом 1244 која признаје да је Покрајина у саставу Србије и Југославије. „Могуће је да је неко с одређеним циљем испустио пуни назив Покрајине у тој резолуцији, али то не значи да због тога назив може бити споран“, објаснио је он.

Савић је нагласио да би органи наше државе требало да убудуће строго воде рачуна о употреби званичног назива, све док се не донесе одлука о коначном статусу Покрајине.

(Тањуг)