Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба у Нишу свечано, у новој капели, прославила храмовну славу – Аранђеловдан

Катакомба у Нишу свечано, у новој капели, прославила храмовну славу – Аранђеловдан

Print Friendly, PDF & Email

dsc_0053Катакомба – манастир епархије у егзилу у Нишу посвећена је Светом Архангелу Михаилу и осталим небеским бестелесним силама. Своју храмовну славу – Аранђеловдан (8/21. новембар) манастир је и ове године прославио веома свечано, Светом Архијерејском Литургијом у новој, пространој капели. Ова Света Литургија је означила почетак богослужења у новој капели. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), игумана Герасима (Коростељева), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јеромонаха Натанаила (Ћајића), јереја Далибора (Јовића), јерођакона Паладија (Матића) и ђакона Горана (Калушевића). Литургији је присуствовало око стотину верника из свих крајева наше отаџбине. Неки од њих су се на Литургији причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Свете Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници Наташи Стевић из сестринства манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу.

Након Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Синиша и Драгана Соколовић из Ниша. Свечари Светог Архангела Михаила су овом приликом били и монахиња Михаила, настојатељица манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу и монах Михаило, сабрат катакомбе у Нишу. Они су своја монашка имена добили по Светом Архангелу Михаилу. За домаћина славе за следећу годину пријавио се Зоран Димитријевић из Ниша.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је рекао:

“Са десне стране свакога човека који крштен у име Оца и Сина и Светога Духа налази се и Анђео Чувар којега свако од нас добија на крштењу. А са леве стране има много оних, нечастивих који нас нападају кроз помисли, кроз дела, кроз речи рђаве, који нам нашаптавају да чинимо оно што није по вољи Божијој, да кршимо закон Божији. А човек је између те две стране слободан, тако је створен од Бога да сам определи се на коју ће страну. Или ће са Богом или са ђаволом, трећега нема. Пред нама су два пута: један води у Царство Небеско, други води у пакао, припремљен ђаволу и анђелима његовим…

Нисмо у Цркви само ми људи него су и анђели. Једно Јеванђеље је Бог донео и анђелима и људима. Једне заповести које се налазе у Јеванђељу важе и за анђеле и за људе и за сва остала створења. А наше је управо у томе што смо ми слободна бића од Бога тако саздани и створени, да се опредељујемо у своме животу као оно што је свети кнез Лазар на Косову требао да се определи или хоће Царству Небескоме или хоће царству земаљскоме. Као што се он определио за Небеско Царство и био је свестан да жртвује себе и своју војску и све ради вечних идеала, тако и ми треба, браћо и сестре, да подносимо све невоље овога живота на путу Божијем на коме се налазимо и којим треба да идемо до краја овога земаљскога живота. Пре свега да чувамо веру Православну, ону веру коју су нам предали свети апостоли, преко светих отаца, преко нашега светога Саве и осталих угодника из рода нашега до светог владике Николаја и преподобног Јустина ћелијског. Да ту веру и ми држимо и одржимо неупрљану, неукаљану, неизмењену и да ту веру преносимо на нашу децу и омладину, да и они по тој вери живе и тако сви да се спасавамо милошћу Божијом и благодаћу Божијом.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом мали светосавци при катакомби су извели пригодан програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.