Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Светог Великомученика Краља Стефана Дечанског у Мушветама

Прослава Светог Великомученика Краља Стефана Дечанског у Мушветама

image-0-02-04-bdaa1a6c04172bd203a15db8bd02fc206c2b0fdbac1ca41cc0718f98b0631464-vСветог Великомученика Краља Стефана Дечанског Света Црква прославља 11/24. новембра. Овај предивни и дуготрпељиви слуга Господњи био је краљ српски, син краља Милутина и отац Цара Душана. По наређењу необавештеног оца био ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина био у старости удављен. При ослепљењу јавио му се свети Никола у храму на Овчем пољу, и показао му његове очи рекавши: „Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу ти их вратити.”
Пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и подвигом, кротошћу и благочешћем, трпељивошћу и благодушношћу превасходио је Стефан не само све монахе у манастиру него и сав Цариград. Када се наврши пет година јави му се опет свети Никола и рече му: „Дошао сам да испуним своје обећање.” И осени слепог краља крсним знамењем, и краљ прогледа. Из благодарности Богу саградио храм Дечански, једно од ретко дивних дела византијске уметности и један од најзнаменитијих споменика негдашњег српског благочешћа. Свети краљ Стефан са светим Савом и светим кнезом Лазаром чини једну прекрасну триаду од светости, благородства и самопожртвовања, које је народ српски дао. Као мученик проживео свој земни век, и као мученик скончао 1336. године примивши венац бесмртне славе од Сведржитеља, коме је верно послужио.

Спомен овог дивног угодника Божијег свечано је обележен у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама, 11/24. новембра. Свету Архијерејску Литургију том приликом служио је Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протосинђела Доситеја (Вукосављевића), протосинђела Агапита (Бичанина) и јерођакона Леонтија (Кантара). Литургији је присуствовало око 50 верника.

Након Свете Литургије владика Николај је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је манастирско братство принело у част Светог Великомученика Краља Стефана Дечанског.

У својој архипастирској беседи владика Николај је говорио о богоугодном животу Светога краља и његовој мученичкој кончини.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба