Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Епископ Артемије: Обновимо наше светиње молитвом

Подсећање: Епископ Артемије: Обновимо наше светиње молитвом

Print Friendly, PDF & Email

zociste_manastir_zochiste_monastery_destroyed_53  ГЛАСНИК КиМ број 119, 18. јул 2002. године

Грачаница, 14 . јула 2002. год.

Данас је Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Артемије уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске служио прву послератну литургију у разрушеном манастиру Св. Козме и Дамјана у селу Зочиште, 5 километара јужно од Ораховца.
Манастир Зочиште подигнут је у 14. веку и први пут се спомиње 1327. године у хрисовуљи Св. Краља Стефана Дечанског. Непосредно пред рат 1998-1999 године у манастиру је живело братство од 7 монаха. Након завршетка рата и доласка снага КФОР-а припадници тзв. ОВК опљачкали и запалили манастир, а цркву Св. Врача до темеља разрушили. Истовремено целокупно српско становништво из овог краја протерано је из својих домова. Више од 200 локалних Срба отето је или побијено од стране локалних екстремиста тзв. ОВК.

Тачно три године након ових трагичних догађаја представници КФОР-а коначно су омогућили да се одслужиzociste_manastir_zochiste_monastery_destroyed_42 прва служба Божија у овој разрушеној светињи. У манастир су уз пратњу КФОРА у војним возилима пристигли и верници из разних делова Косова и Метохије: Призрена, Косовске Митровице, Грачанице, Ораховца и Велике Хоче, укупно око 200 душа. Богослужење су обезбеђивале јаке снаге немачког КФОР-а док су се локални Албанци сакупили на узвишењу изнад манастира и богослужење пратили највулгарнијим псовкама, звиждуцима и непристојним гестима. Кордон војника КФОР-а онемогућавао је Албанцима да се приближе месту богослужења и окупљени народ нападну каменицама. Тиме се још једном на делу показала крајња нетрпељивост и мржња локалног становништва.

Праћен псовкама и галамом сакупљених Албанаца и молитвеним уздасима и сузама православних верника и свештенства епископ Артемије је у својој беседи рекао:

„Данас је браћо и сестре за нас овде сабране Лазарева субота. Пријатељ Христов Лазар је умро и био је у гробу четири дана када је дошао Господ и васкрсао га. И ми се данас налазимо на гробу нашег драгог манастира Св. Врача, који три године лежи у рушевинама. Али данас је дан његовог молитвеног обновљења и васкрсења. Сакупили смо се да попут бесребрених лекара Козме и Дамјана и ми својим молитвама извидамо ране овог манастира. Много рана има на телу нашег народа, много рана на телу наше Српске православне цркве овде на Косову и Метохији где је уништено преко 110 цркава и манастира“.

zociste_manastir_zochiste_monastery_destroyed_24У наставку беседе епископ Артемије је истакао да обнова наших порушених светиња почиње управо од манастира Зочиште у коме су пре рата многи људи разних националности па чак и вера налазили помоћ Божију и исцелење.

Прекидан галамом и звиждуцима окупљених Албанаца епископ Артемије је упутио молитву Св. Козми и Дамјану да и њихове душе исцеле својим молитвама и поведу љубави и праштању. „Хришћанска вера је вера љубави и праштања, вера која проповеда мир, а ми смо овде управо зато да бисмо свој мир упутили свим људима“.

Након свете Литургије и освећења славског колача извршен је и парастос над оскрнављеним гробовима игумана Дамјана и монаха Мојсија. Албански екстремисти су гробове ова два монаха оскрнавили поломивши крстове и мермерне плоче.

Овим богослужењем Епископ Артемије је званично објавио почетак обнове разрушених светиња на Косову и Метохији. У програму акције: ОБНОВИМО НАШЕ СВЕТИЊЕ МОЛИТВОМ најпре ће бити организован читав низ богослужења на разрушеним храмовима и манастирима Епархије рашко-призренске како би се показало свету да се православни Срби не одричу својих светиња и да су оне за наш народ још светије са ранама које су им нанели албански екстремисти. „Они који су порушили ове храмове пре свега су порушили и оскрнавили сопствене душе и нанели срамоту свом народу. Екстремисти могу да униште још много цркава и раскопају све гробове али тиме ће само оснажити веру православних хришћана који чврсто верују да након распећа долази Васкрсење“, изјавио је епископ Артемије информативној служби Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

Овим богослужењем такође је показано какав је тренутни ниво верске и уопште људске слободе на Косову и Метохији три године након рата и то под међународним протекторатом. Док широм покрајине ничу десетине нових џамија које граде хуманитарне агенције из Саудијске Арабије и других исламских земаља православне светиње остају у рушевинама. Истовремено локално албанско становништво са својим руководствима чини све како би се спречио повратак прогнаних Срба и обнова цркава и манастира.

Напори неких међународних представника на Косову и Метохији као и албанских политичара да покажу како се ситуација у Покрајини тобоже побољшала представљају трагикомичан позоришни комад у коме се лаж представља као истина, а неуспех и пораз као тријумф. У сваком случају остаје јасно да се демократија не може градити на кршењу права других, на рушевинама цркава и оскрнављеним гробовима. Српска православна Епархија рашко-призренска ће наставити да подржава сваки искрен и конструктиван напор да се ситуација поправи за све заједнице али ће се оштро супротставити свакој пропаганди која покушава да прикрије стварно стање на овим просторима и тако створи услове за стварање једне фашисоидне и етнички чисте независне државе скројене само по мери албанског народа.

 

Информативна служба Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске

САОПШТЕЊЕ: НАКОН ЛИТУРГИЈЕ АЛБАНЦИ ПОДМЕТНУЛИ ПОЖАР У МАНАСТИРУ ЗОЧИШТЕ

Велика Хоча, 14 . јула 2002. год.

Према последњим информацијама које је из Велике Хоче проследио протосинђел Петар Улемек, непосредно након литургије и одласка епископа Артемија, свештенства и народа, локални Албанци из села Зочишта подметнули су пожар у манастиру Св. Врача, који је нанео додатну штету преосталим објектима. Протосинђел Петар био је у последњој групи која је напустила манастир у пратњи КФОР-а. Приликом уласка у војна возила окупљени Албанци су оца Петра и још неколико Срба засули камењем. Недуго после тога свештеник Срђан Миленковић примио је обавештење од УНМИК полиције да манастир гори. У селу Велика Хоча Срби су одмах организовали противпожарну бригаду која је у пратњи УНМИК полиције отишла на лице места и локализовала пожар.

Након данашњег вандалског понашања за време литургије, овај последњи у низу напада на манастир Зочиште још једном је потврдио решеност албанских екстремиста да затру и последње трагове срспког постојања на овим просторима. Данашње понашање Албанаца у Зочишту у потпуности је демантовало наводну спремност премијера Реџепија и г. Тачија који нису испоштовали обећање дато епископу Артемију пре месец дана да ће обезбедити услове за обнову манастира и повратак расељеног српског становништва. Заправо, постоји више индиција да је ПДК (партија господина Тачија и Реџепија) управо директно умешана у рушење манастира и најновије инциденте.

Информативна служба Епархије рашко-призренске