Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Аранђеловдан у Љуљацима

Аранђеловдан у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

На дан празновања светог архистратига Божијег Михаила и осталих бестелесних небеских сила, у Љуљачкој обитељи је свету архијерејску Литругију служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу, г.г. Артемије.

Овај празник особито је прослављан у нашој Епархији будући да су у Светоархангелској, Црноречкој обитељи корени и извори целокупног монаштва рашко-призренске Епархије. Оно је, дакле, духовно порођено под крилима овог небеског војводе, светог архангела Михаила.

Овај празник је такође особит за вернике наше Епархије због јубилеја, тј. годишњице монашења нашег Архијереја г.г. Артемија. Овај Епископ је пре тачно 51 годину пострижен у чин мале схиме, уочи празника светог Архангела руком његовог Авве и Старца, преподобног Јустина Ћелијског, који га је и замонашио и на монашењу привео до светог олтара.

Будући да овог светог и небеског Божијег Архангела многи Срби славе као крсну славу, то је овом приликом и пререзано доста колача након свете Литургије, у част овог небеског заштитника хришћана. Између осталих, овог дана је своју крсну славу прославио и настојатељ Љуљачке обитељи, високопреподобни протосинђел Варсануфије.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.