Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Никољдана у Лозници

Прослава Никољдана у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Свети Николај мирликијски чудотворац је један од највећих светитеља у Цркви Православној. Многи храмови Божији су, због његове слободе пред Господом, управо њему посвећени, а у роду српском га многи прослављају као своју Крсну славу. Овом великом светилу Цркве Божије посвећен је женски манастир епархије у егзилу у Лозници код Чачка. Светог Николу као Крсно име прославља и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, а као свог небеског заштитника, по коме је добио своје монашко име, прославља и Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај.

Свету Архијерејску Литургију на празник Светог Николаја у истоименом манастиру у Лозници служио је Епископ Артемије уз саслужење хорепископа Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Иринеја (Ристића), јеромонаха Софронија (Ердељана) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало бројно монаштво Епархије и око 150 светосаваца. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије je обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су, поред епископа Артемија и хорепископа Николаја, принели славари Светог Николаја – игуманија Сара са својим сестрама и ктитор манастира – брат Милоје Стевановић.

Надахнутом архипастирском беседом присутнима се обратио владика Артемије:

“Чиме је Свети Николај стекао такво поштовање, такву заслугу, такву милост од Бога и поштовање од људи? Ничим другим него својим животом. Он је био човек као и сви ми што смо,имао је исту природу нашу, али је његова воља била устројена на службу Богу. Зато, каже у његовом светом тропару и кондаку, да је он испунио Јеванђеље Христово. У томе је његова сва величина, што је он животом својим, у животу своме, испунио све заповести Христове, записане у Светом Јеванђељу и тиме постао живо ходајуће Јеванђеље, међу својим савременицима, а сада међу свим православним хришћанима.

Он је животом својим достигао такву висину вере и смирења да се каже да је постао правило вере и образац смирења и кротости, онако како доликује свакоме хришћанину да држи веру православну онакву какву су нам предали Свети Апостоли, Свети Оци. Ту исту веру је држао Свети Николај данашњи наш заштитник. Он се, уз држање те вере, успео лествицама коју је Господ поставио на гори блаженства, идући из једног блаженства у друго док није узрастао до онога задњега – “радујте се и веселите се јер је ваша награда велика на небесима“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили славари Светог Николе.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.