Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећања / Подсећање: Серија експлозија у Клокоту

Подсећање: Серија експлозија у Клокоту

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 122, 6. август 2002. године

УНИШТЕНО ПЕТ СРПСКИХ КУЋА

 Гњилане, 31. јула

Јутрос рано у српском селу Клокоту код Витине догодила се серија од пет експлозија које су сваких двадесет минута дизале у ваздух по једну кућу. Том приликом су повређена два америчка војника који су са својим колегама дотрчали на лице места након прве експлозије, не очекујући серију експлозија у другим кућама у чијој су се близини нашли. Повређени војници су смештени у болницу војног кампа „Бондстил“ код Урошевца.

Амерички мајор Марк Балестерос је на данашњој конференцији за новинаре у Гњилану рекао да је њихово здравствено стање стабилно, не дајући друге детаље, док српски извори из Клокота кажу да су они пребачени на даље лечење у амерички војни стационар у Немачкој и да је у јутрошњем ватреном паклу пет јаких експлозија повређено још неколико америчких војника од подметнутих мина. Амерички мајор верује да ће виновници овог насиља бити откривени. Од јутрос је затворен за саобраћај регионални пут Гњилане – Урошевац ради спровођења даље истраге.

Из српских извора у Клокоту сазнајемо да је у једној од пет минираних кућа живео један старац, иначе расељено лице из Житиња, села које је два километра удаљено од Клокота, одакле су сви Срби протерани пре три године, а њихови домови попаљени. Такође сазнајемо да се старији човек зове Ђорђе и да је он јутрос уклонио неки пакет испред својих врата, оставио га код ивице куће и тај део куће је потом у експлозији разнет.

Р. Баско

 

КФОР БЛОКИРАО КЛОКОТ

Гњилане, 31. јула (Тањуг)

Појачане снаге Кфора, у којима су норвешки, британски и италијански војници и припадници УНИМК полиције опколили српско село Клокот код Витине и држе га у тоталној блокади, после јутрошње серије експлозија које су разнеле пет кућа и повредиле два америчка војника.

У Клокоту је веома напета ситуација.

Кфор је иселио више од 40 српских кућа са око 150 чланова породица из северног дела села, где се рано јутрос догодила експлозија, у јужни део, како би обавио претрес тих кућа.

Кфор куће претреса и у центру села, посебно кућу „сеоског лидера“ Трајана Трајковића и још једног мештанина, јер је осумњичио „српску страну да минира куће“ наводно због тога што су те куће избегли власници Срби продали Албанцима, иако српски извори у селу тврде да то није тачно.

Куће Горана, Зорана и Миомира Васића, као и преостале две куће које су јутрос миниране, нису продате Албанцима, тврде у селу и додају да су Американци добили погрешне или тенденциозне информације о тим кућама. У једној од тих кућа живела је једна расељена особа из Житиња.

У Клокоту тврде да су трагови, раније минираних седам-осам кућа у селу, посебно у северном делу, увек водили ка суседном селу Житињу које је, пре три године, постало етнички чисто албанско село, пошто су сви Срби протерани, а њихове куће попаљене.

 

Владика Артемије поводом напада на Клокот

ПОГЛЕДАТИ ТЕРОРИЗМУ У ОЧИ

Грачаница, Београд – Срби никада неће имати мира и слободу кретања на Косову и Метохији док год се терористи слободно крећу и уништавају српске куће и светиње три године после рата. Крајње је време за међународну заједницу да погледа стварности у очи и одлучно се супротстави албанском тероризму конкретним војним и политичким средствима. Тероризам мора бити заустављен, починиоци напада доведени пред суд, а грађанима треба обезбедити слободу кретања и остала основна људска права – изјавио је епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић) поводом најновијег терористичког напада косовских Албанаца на Клокот и потврде вести да је 26. јула на манастир Свете Архангеле планиран терористички напад подметањем девет килограма експлозива од кога је, на срећу, експлодирало само стотинак грама.

Информативна служба Епархије рашко-призренске саопштила је да су представници Српског националног већа Косова и Метохије посетили српско село Клокот, где су пре два дана у терористичком нападу косовских Албанаца рањена два америчка војника, до темеља разрушене четири и тешко оштећена једна кућа. Кфор је потврдио представницима СНВ Косова и Метохије да је ухапшен један Албанац.

Добро обавештени извор близак врху Кфора и Унмика обавестио је Епархију рашко-призренску да су немачки војници Кфора у истрази поводом експлозије 26. јула 2002. године у непосредној близини манастира Свети Архангели пронашли девет килограма разорног експлозива иза једне стене на падинама брда изнад манастира, у близини средњовековне куле Вишеград. Војни стручњаци верују да је експлозив био детониран мобилним телефоном, али да на срећу није цела количина експлодирала.

„Изненађујуће је да се званичан извештај Кфора још није појавио, нити је овај инцидент забележен у редовним јавности доступним Кфоровим прес извештајима“, саопштила је Епархија рашко-призренска, док протосинђел Сава (Јањић) у коментару поводом случајева Клокот и Свети Архагели указује да је „више него јасно да на Косову и Метохији данас активно и некажњено делују албанске терористичке групе које све отвореније нападају неалбанско становништво и православне светиње“.

Ј. Тасић

 

Поводом напада на Свете Архангеле

СКОРО ТРАГЕДИЈА

Изнад манастира откривено девет килограма експлозива који само чудом није експлодирао. У Епархији рашко-призренској се сазнаје да је, од добро обавештеног извора блиског врху Кфора и Унмика, потврђено да су „немачки војници Кфора у претрази терена пронашли девет килограма разорног експлозива иза једне велике стене на падинама брда изнад манастира Светих Архангела, у близини средњовековне куле Вишеград. Војни стручњаци, према овој информацији, верују да је експлозив био детониран мобилним телефоном. Ипак, великим чудом сав експлозив није експлодирао (експлодирао је само минималан део, неколико стотина грама), а да се то десило велика стена откотрљала би се право у манастирско двориште, што не би могло проћи без великих људских жртава јер је у њему у том часу било око 1.500 људи, који су се окупили на литургији поводом манастирске славе“ – потврђено је из Грачанице, седишта епархије рашко-призренске која је морала бити измештена из Призрена кад су из њега протерани готово сви Срби.

„Просто је невероватно да Кфор није пре ове прославе детаљно прегледао терен око манастира из безбедносних разлога“, сматрају у Грачаници, изненађени и тиме што се званичан извештај о овом инциденту од 26. јула још није појавио у иначе редовним информацијама Кфора намењеним и доступним јавности. Није ли то доказ, кажу у Грачаници, „типичног примера безања од одговорности међународне заједнице, али и покушај да се сакрије права слика стања у Покрајини“.

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Артемије најоштрије је осудио терористички напад на село Клокот, изразивши истовремено и најдубље згражавање због потврђене вести да је само чудом избегнут катастрофалан исход недавног терористичког напада на манастир Светих Архангела код Призрена на дан манастирске славе кад је у њему било најмање 1.500 Срба.

„Срби никада неће имати мира и слободу кретања на Косову и Метохији док год се терористи слободно крећу и уништавају српске куће и светиње три године након рата. Крајње је време за међународну заједницу да погледа стварности у очи и одлучно се супротстави албанском тероризму конкретним војним и политичким средствима. Тероризам мора бити заустављен, починиоци напада доведени пред суд, а грађанима треба обезбедити слободу кретања и остала основна људска права“ – рекао је владика Артемије.

 

ЕВАКУИСАНИ СРБИ ИЗ КЛОКОТА

2. август – Војници Кфора из америчког контигента потпуно су евакуисали део села Клокот у општини Витина, у Косовском Поморављу, у коме су прекључе ујутро албански терористи извршили напад на пет српских кућа. Срби су пребачени у безбедније делове села, а из команде Кфора у Витини је потврђено да је ухапшен један Албанац.

Из команде Кфора у Витини је потврђено да је ухапшен један Албанац, а после истраге амерички војници дошли су до података да су у нападу употребљене софистициране експлозивне направе какве се ретко могу видети.

Клокот су јуче посетили представници Српског националног већа Косова и Метохије. Уверење које су стекли на лицу места јесте да је реч о врло озбиљно припремљеном великом терористичком нападу који је извршен уз врло организовану логистичку подршку једне шире терористичке групе.

Њихова оцена је да тај напад није само напад на српски народ на Косову и Метохију, већ и озбиљан напад на Кфор и посебно САД чији војници обезбеђују мир у овом делу Косова и Метохије, поручују из епархије.

У овом нападу, подсећамо, повређена су двојица америчких војника, од којих је један задобио тешке повреде и смештен је у болници базе Бондстил.

Напад је осудио и председник Комисије за представке и жалбе Савезне Скупштине Веско Пирић, иначе председник СО Витина до доласка Кфора 1999. године. Он је у разговору за „Глас“ изразио бојазан да је овај напад део ширег сценарија у оквиру припрема за нове акције које би се из правца Витине водиле у Македонији, односно на простору Скопске Црне Горе.

Епископ рашко-призренски Артемије оштро је осудио напад албанских терориста на неколико српских кућа у селу Клокот, саопштила је Информативна служба Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске.

У саопштењу који је пренео Тањуг наводи се и да је потврђена вест да су албански терористи планирали „разоран терористички напад на манастир Свете Архангеле прошле недеље“.

 

ОСУЂУЈЕМО ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА КЛОКОТ

ПРИШТИНА, 1. августа (Тањуг) – Шеф америчке канцеларије у Приштини Џон Мензис данас је најоштрије осудио јучерашњи, како је казао, терористички напад на село Клокот код Гњилана, када су два америчка војника Кфора повређена, а неколико српских кућа оштећено и срушено.

Сједињене Америчке Државе (САД) неће толерисати тероризам, где год да се појави и ко год да је жртва, изјавио је Мензис Тањугу. Утврдили смо да мета напада нису били војници Кфора већ локални Срби из Гњилана, рекао је он и додао да је то је, у тренутку када се Косово креће ка демократској Европи, неприхватљиво.

„Ми не смемо дозволити да у тренутку када се залажемо и говоримо о повратку расељених Срба да тај народ неко напада, застрашује и покушава да му запрети – немојте се враћати“, казао је Мензис.

Он је нагласио да је право сваког човека да живи тамо где је рођен и додао да САД у потпуности подржавају напоре шефа УНМИК-а Михаела Штајнера да се у покрајину врате расељени Срби.

Мензис је поручио Албанцима и њиховим политичким представницима да сами разоткрију екстремисте у својим редовима, да их јавно показу и да се од њих јавно ограде.

 

КФОРУ СМЕТА ЗАСТАВА СПЦ

Фонет, 04. август – Немачки војници из Кфора који обезбеђују манастир Свети Архангели код Призрена, од тамошњих монаха свакодневно захтевају да са манастирског звоника уклоне заставу Српске православне цркве уз објашњење да представља „политичку провокацију“.

Како је саопштила Информативна служба Рашко-призренске епархије, тробојку са златним крстом по средини монаси су развили на импровизованом звонику Светих Архангела уочи прошлонедељне јубиларне 650 годишњице оснивања манастира.

 

Судбина разрушених православних храмова у призренском крају

СИТУАЦИЈА ЈЕ ПОРАЖАВАЈУЋА

Призрен, Грачаница, Београд – Представници Епархије рашко-призренске протосинђел Сава (Јањић) и јереј Александар Нашпалић обишли су крајем прошле недеље села у околини Призрена: Смаце, Љубижду, Горњу Србицу, Новаке, Речане, Дворане, Поповљане и Мушутиште да би проверили у каквом су стању оштећени или већ разрушени православни храмови. – У целини гледано ситуација је поражавајућа. На више локација приметили смо да Албанци односе материјал са порушених цркава. Немилице се сече манастирска шума, коју више нема ко да заштити. Нико од представника међународне заједнице не води рачуна о узурпацији црквене имовине – истиче се у у известају Инфомативне службе Епархије рашко-призренске.

Исти извор наводи да се „велики број спаљених српских кућа претворио у скелете, јер локални Албанци са њих узимају грађевински материјал за своје потребе“, као и да се „на сваком кораку примећује да трагови вековног српског постојања на овим просторима брзо нестају и бивају предани забораву“.

У селу Смацу утврђено је да је тамошња црква Светог Илије, која се сматра једним од најлепших новијих храмова на Косову и Метохији, поново оштећена – у експлозији је страдала купола цркве.

– Под цркве засут је шутом са плафона и куполе, а у кршу су пронађени остаци икона, међу којима и део славске иконе Светог Илије, рад монахиња манастира Соколице – објашњава се у извештају, у коме се подсећа да су „одмах по завршетку рата албански екстремисти протерали све српско становништво из овог села и поставили мину која је направила рупу у олтарској апсиди и оштетила унутрашњост цркве“.

Ј. Тасић

 

ТЕЖАК ПОЛОЖАЈ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

БАЊАЛУКА, 1. АВГУСТА /СРНА/ – Његово преосвештенство владика рашко-призренски Атремије рекао је данас да је политичко-безбједносна ситуација за Србе на Косову и Метохији веома тешка, истичући да се на Космету понавља сва она трагедија која је задесила српски народ у бившој Републици Српској Крајини /РСК/ и БиХ.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио да је за вријеме посљедњег рата на Косову било страдања и злочина и на српској и на албанској страни.

„Кад је рат завршен и када су на Косово стигле међународне мировне снаге, мир није подједнако стигао на све стране, већ искључиво за косовске Албанце“, истакао је владика Артемије.

Он је рекао да је уз присуство међународне заједнице са Косова и Метохије протјерано више од 250 000 Срба, а у међувремену косовски Албанци настављају да убијају Србе, малтретирају их и угрожавају њихова основна људска права и слободе.

Владика Артемије је рекао да је велики број српских кућа опљачкан, након чега су се у њих уселили Албанци, да су читава села сравњена са земљом и да је порушено 110 српских цркава и манастира, међу којима чак и они који су били саграђени у 13. и 14. вијеку.

Он је навео да кретање Срба на Косову практично није могуће без сталне пратње КФОР-а.

Према његовим ријечима, српски народ на Косову и Метохији лишен је права на запослење, здравствену заштиту, слободно обрађивање земље и образовање.

На питање како види даљу будућност Косова и Метохије, с обзиром на тешку политичко-безбједносну ситуацију у којој се Срби налазе, владика Артемије је рекао да будућност види у присуству Срба на Косову, јер је то српски примарни национални интерес.

„Док год буде Срба на Косову, оно ће бити српско без обзира на границе које се могу помјерати. У случају да Срби оду са Косова, оно неће бити српско, па макар се налазило у саставу Велике Србије“, истакао је владика Артемије.

Говорећи о повратку Срба на Косово, владика Артемије је рекао да се он одвија симболично и да би за комплетан повратак, при оваквом темпу, требало 2000 година.

Према његовим ријечима, то је резултат чињенице да се Косовом данас слободно крећу албански злочинци и екстремисти, од којих се поједини чак налазе у најновијим структурама власти Покрајине, што улива неповјерење и страх код повратника.

Игуман манастира Високи Дечани отац Теодосије изјавио је да српски народ није изгубио наду у Косово, истичући да Космет, ако је изгубљен политички, није и духовно.

Он је подсјетио да је Српска православна црква заједно са народом на Косову преживјела сва страдања, али је остала да и даље живи на тим просторима уз свеколику обнову духовног и материјалног живота у српским светињама.

Отац Теодосије је као примјер навео манастир Високи Дечани у којем се нормално одвија духовни живот 30 монаха. Он је увјерен да ће се једнога дана, уз помоћ Бога, српски народ вратити на Косово и Метохију.

Директор Документационо- нформативног центра „Веритас“ Саво Штрбац изјавио је да је српски народ на Космету задесила иста судбина као Србе у Крајини.

Он је рекао да ће 4. августа на достојанствен начин у Бањалуци бити обиљежена седма годишњица страдања Срба у агресији хрватске војске на Српску Крајину, у којој је, према евиденцијама „Веритаса“, погинуло и нестало 1 975 Срба, од којих 1 198 цивила а међу њима и 515 жена и 12 дјеце.

Штрбац је рекао да ће се истога дана у 12.00 часова у бањалучком храму „Свете Тројице“ служити парастос свим погинулим Крајишницима у протеклом рату, а затим ће бити организована даћа у просторијама Кола српских сестара.