Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Јовањдан у манастиру Преображења Господњег у Леушићима

Јовањдан у манастиру Преображења Господњег у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

На празник Сабора Светог Јована Крститеља, 7/20. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преображења Господњег у Леушићима уз саслужење клирика епархије: архимандрита Варнаве, протосинђела Агапита, јеромонаха Георгија, јерођакона Паладија и јерођакона Онуфрија. Светој Божанственој Литургији и прослављању Јовањдана присуствовало је око 70 правоверних душа.

Владика Артемије се верном народу обратио својом архипастирском беседом:

“Свети Јован Претеча је дошао пре Господа Христа. На шест месеци пре њега се родио, овде на земљи, на шест месеци пре њега је ступио на проповед и добио је заповест од Бога да иде на реку Јордан да тамо крштава народ крштењем покајања. И он је то радио, долазили су многи, долазе њему из Јерусалима и из остале Јудеје које је све крштавао и они су исповедали своје грехе и питали шта треба да чине, јер је његова проповед почела са чувеним речима: “Покајте се јер се приближило Царство Небеско.“ То је било уствари припрема тога народа да, сутрадан кад се појави Господ, могу да га признају, да га познају и да га признају за Спаситеља света, за Месију којега је још Господ обећао прародитељу нашем у рају. Тако да је свети Јован Претеча имао ту велику и узвишену дужност коју му је Господ одредио. Као што је својим животом био необичан пророк, тако је и у својим речима био необичан пророк и по своме оделу које је носио. Носио је хаљину од камиље длаке, на себи носио један кожни појас. То је била сва његова униформа. У свему је био необичан пророк, и његове речи биле су громогласне, и биле су као глас онога који вапије у пустињи. Зашто вапије у пустињи? Јер род људски је до тада живео у гресима својим, и био је у пустињи по којој га је терао ђаво по новим жељама његовим. А он је дошао да Господу предочи цео род људски и да Њега прикаже народу људскоме, да посведочи за Њега.“

Након Свете Литургије, Владика је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Светог Јована Крститеља, као свог Крсног имена, принела настојатељица обитељи монахиња Варвара.

Уследила је трпеза љубави за све присутне у манастирској трпезарији.

За време трпезе љубави Владика је, у име уредништва рубрике „Дечији кутак“ званичног епархијског сајта, уручио пригодне поклоне деци која су освојила прве награде у ликовном конкурсу „Божићна честитка“.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.