Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба Светог Саве у Жеровници свечано прославила своју храмовну славу

Катакомба Светог Саве у Жеровници свечано прославила своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Kaтакомба у Жеровници, на северу Косова и Метохије, посвећена је најсветлијем изданку рода нашега – Светом Сави, првом архиепископу српском. И ове године је катакомба свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење јеромонаха Јована (Узелца) и јеромонаха Павла (Дрековића). Литургији је присуствовало око 100 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Николај је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог Саве принели настојатељ манастира – протосинђел Евтимије и овогодишњи домаћини: Владета и Мирјана Вулевић из Звечана, Младен и Ивана Миловановић из Севојна, Оливера Леповић из Косовске Митровице, Бранко и Наташа Вељковић из Дубраве. За следећу годину пријавили су се Светомир Милојевић из Сочанице, Саша Штаткић из Призрена, Владимир Радовановић и Драгана Радосављевић из Лепосавића.

У својој архипастирској беседи владика Николај је говорио о богоугодном животу Светог Саве, нагласивши при томе да је нама Србима Бог најдивнији у лику светога Саве и да је Свети Сава најпре себе просветио силом Божијом, благодаћу Божијом, па је затим кренуо да просвећује свој народ. „Својим светли примером, својом светом личношћу, он је толико пробудио српски народ, толико га је покренуо на богоугађање да нико у историји човечанства није слично урадио“ – нагласио је владика. У даљем току своје беседе владика је говорио о служењу Светог Саве свом роду, о његовом смирењу, монашком подвигу, утемељивању српске цркве и српске државе, раду на њиви Господњој.

Слава манастира је била лепа прилика да се добротворима манастира уруче захвалнице. Захвалнице из руку владике Николаја примили су: Радослав Мићовић и Драгана Јакшић из Косовске Митровице, Миладин Радовановић из Зубиног Потока, Бранко и Наташа Вељковић из Дубраве, Љубиша и Драгана Милетић из Звечана.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. За време трпезе љубави мали светосавци из катакомбе извели су пригодни светосавски програм. Уследила је подела пригодних поклона присутној дечици, чиме је и завршено ово предивно светковање Савиндана у светосавској катакомби у Жеровници.

Инфо служба