Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог борца за чистоту Свете Вере Православне, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 21. јануара/3. фебруара. Овај дивни угодник Божији је небески заштитник Његовог Преосвештенства хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули. Свету Архијерејску Литургију је том приликом служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење Његовог Преосвештенства хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, архимандрита Варнаве, протосинђела Иринеја, протосинђела Агапита, протосинђела Димитрија, протојереја Јарослава, јеромонаха Симеона, јерођакона Паладија и јерођакона Пајсија. Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Артемијe је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео слављеник – владика Максим.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Артемије:

“Свети Максим Исповедник је један пример како треба живети овде на земљи, како треба чувати веру нашу Православну, јер мимо ове вере и мимо Цркве Православне нема спасења никоме од људи. То је Господ више пута наглашавао, када је рекао: „Нико не може доћи Оцу до кроза Ме“, значи да без Господа Христа нема спасења, без Цркве његове коју је Он основао и оставио људима. Ову лађу спасења је оставио – Цркву Своју. Сва средства духовна  је он донео са неба на земљу и предао људима у Цркви Својој да се помоћу њих спасавају. То су Свете Тајне Божије и Свете Врлине. Свете Тајне су оне црквене радње, када ми примамо благодат духа Светога, а Врлине су оне које ми изграђујемо уз помоћ те благодати Божије. Без једнога или другога не можемо ићи напред у духовноме животу. Зато је потребно, браћо и сестре, да и ми данас будемо доследни ученици, следбеници светога Максима Исповедника. Да и ми урежемо у главу своју речи Јеванђелске: „Ко се постиди Мене пред овим родом, пред људима, и ја ћу се постидети њега пред Оцим Својим Небеским.“ И да веру своју увек исповедамо отворено, јавно слободно, не плашећи се ничега, чак ни страдања какво је поднео свети Максим Исповедник, иако данас, како неко рече: „Не бацају више пред лавове, не спаљују на ломачама, не распињу на крстовима…“ Шта могу да нам људи учине ако је Бог са нама и  ми са Богом својим? Заиста, не могу нам ништа наудити. Ни људи, ни демони, али само да останемо верни на путу Божијем, на ономе путу који је Господ проповедао, апостоли проширили, свети оци је утврдили и нама Свети Сава наш предао у аманет, дао нашем народу да се и ми у друштву осталих православних народа имамо чиме спасавати. Дакле, да останемо верна деца Господа Христа и верни следбеници нашега Светога Саве, да чувамо веру нашу Православну, онакву какву смо примили, неупрљану, неискварену, неизмењену и да ту веру предамо нашој деци и омладини, да би се та вера у нашем народу очувала до краја света и века, и да бисмо се ми сви помоћу ње спасавали.“

Потом је уприличена трпеза љубави за све присутне од стране манастирског братства.

Молитвама преподобног Максима Исповедника нека Господ под ноге православних убрзо положи и свејерес екуменизма а владици Максиму подари богословску реч и дело којим ће се и у наше време прославити Троједини Бог, који је диван у светима Својим. Амин. Боже дај.

 

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.