Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава празника Света Три Јерарха у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху

Прослава празника Света Три Јерарха у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху

Print Friendly, PDF & Email

На велики хришћански празник Света Три Јерарха, 30. јануара/12. фебруара, Његово Преосвештенство епископ рашко – призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија). Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава, протосинђел Димитрије, јереј Јарослав и јерођакон Паладије. Литургији је пристуствовало око стотину верника.

У својој архипастирској беседи Владика је протумачио јеванђелску причу о блудном сину и поучио своју паству бодрости у току Великог поста:

„Потресна прича, али прича која се тиче свакога од нас, сви смо ми у неку руку овај блудни син. Зашто? Зато што нема човека, а да живи, а да не греши, и наши греси нас држе далеко од оца нашега, од Бога нашега. И ми живећи у гресима, данас живимо као у бунилу, као у лудилу, а Црква хоће да нас приведе Васкрсломе Господу. Зато пред нас поставља овај дивни пример искреног и дубоког покајања, изнесен на пример овога блуднога сина и нама каже да је то једини пут који можемо да се вратимо у дом Оца нашега, у Царство Небеско одакле смо од векова наших удаљени, и напустили тај дом.

Зато је потребно за време часнога поста, браћо и сестре, да сви, још и данас, размислимо добро о свом животу. Какав је био, како смо га провели, с ким смо се дружили, какве грехе смо накупили у души својој и да у току поста, поред телесног поста, учинимо и тај духовни напор, да своје грехе, да их се сетимо, да их прибележимо и да се покајемо за њих. Да их исповедимо пред духовником својим, да би од Господа добили опроштај као овај блудни син. Јер наш Отац Небески нас чека у наше очинско наручије, да нам дарује све оно што смо кроз грехе наше изгубили, да нам дарује живот вечни, да нам дарује правду вечну, истину вечну, љубав вечну, да нам дарује Царство своје Небеско…

Нека би Господ молитвама Света три Јерарха, светог Василија Великога, Григорија Богослова, Јована Златоустога даровао и нама снаге духовне да дођемо се очистити – то је први корак на путу спасења. Да сагледамо своје грехе – то је други корак спасења нашег. Да донесемо одлуку да се поправимо – то је трећи корак нашега спасења. И да те одлуке наше спроведемо у дело кроз свету тајну покајања и исповести – то је четври корак на путу нашега спасења који нас враћа у наручје Оца нашега Небескога“.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.