Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Сретење Господње у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху

Сретење Господње у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху

Print Friendly, PDF & Email

Велики празник Сретења Господњег, у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија), свечано је прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко – призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава, протосинђел Димитрије и јерођакон Паладије.У својој архипастирској беседи Владика је говорио о празнику Сретења:

„Сама реч Сретење значи сусрет, сретање. Ко се са ким данас срео у јерусалимском храму? Срео се Богомладенац Господ Христос са једним старцем Симеоном, који је био преко 300 година стар. Ето, то је тај сусрет који се одиграо у јерусалимском храму, и који нама поручује, свима нама поручује, на овај начин да ми хришћани, сваки од нас појединачно, треба да доживи своје Сретење са Господом, да се сретнемо са Господом. Где ћемо га ми наћи? Где ћемо се срести? У срцима нашим. Да га примимо да га прихватимо, да његову науку пригрлимо, да живимо по Његовој науци. И то је онда за нас наше спасење, јер као што каже старац Симеон: „Спасење пред лицем свих народа“, тако да то буде и наше спасење.

Дакле, када ми хришћани приступамо Светим Тајнама, Светој Тајни причешћа, ми не само да Га примамо у наручје, ми Га примамо у срце своје, примамо Га у душу своју, јер се сједињујемо са телом и крвљу Господа Христа. То је за нас право Сретење. И уопште, пре свега у крштавању нашем, код младенаца, код деце, то је прво сретење са Господом Христом, када смо се у Христа обукли, а онда кроз цео наш живот. Свака наша молитва, сваки наш подвиг, сваки наш труд, свака наша борба против греха и страсти у нама, јесте у ствари сусрет са Господом Христом, који нам у томе помаже.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.