Почетна / ЕПАРХИЈА / Часопис "Свети Кнез Лазар" / Нови број часописа „Свети Кнез Лазар“

Нови број часописа „Свети Кнез Лазар“

Print Friendly, PDF & Email

Током фебруара месеца 2017, у издању Епархије рашко-призренске у егзилу, из штампе је изашао нови број нашег јавног гласила, Свети Кнез Лазар (децембар – 2016.). У овом броју часописа богољубивој пажњи православних читалаца предлажемо, као и иначе, чланке и текстове богословске, историјско и књижевно – научне, као и светоотачко-пастирске садржине.

На првом месту је Божићна посланица 2016, његовог преосвештенства, епископа Артемија. Даље, по нашој устаљеној традицији, делови пребогате богословске ризнице светог оца Јустина Ћелијског. Овом приликом је то наставак из претходног броја, низа одломака из књиге поменутог аутора Православна Црква и екуменизам, који су дати у циљу подсећања на апсолутно антиекуменистички став оца Јустина, а са намером сузбијања фалсификовања или прекрајања, од стране екумениста, његове крајње јасне негативне одређености према екуменистичком јеретичком покрету.

Повезано са том јеретичком пошасти у наставку следи аналитички текст-предавања, које уједно представља званични став наше Епархије поводом разбојничког, екуменистичког Критског скупа, који се догодио током протекле године.

Из светоотачке ерминевтике, аскетске, пастирске ризнице доносимо тумачење једног од литургијских псалама и светоотачки став о духовно-канонском леку званом епитимија. Такође, у оквиру својеврсног фељтона, и у овом броју Часописа дат је превод са руског, неколико писама светог Макарија Оптинског, као потпуно ново светоотачко штиво на српском језику. У наставку следи једна од многих пастирских и душепољезних беседа нашег надлежног Архијереја.

У оквиру историјско и књижевно-научног подеока доносимо поглавља из тротомног научно-историјског дела др Животија Ђорђевића, под називом: Страдање Срба у 19 и 20 веку, који јасно показује подмуклу и издајничку сарадњу КПЈ са окупаторима током Другог светског рата. У овом броју међу ауторске текстове доносимо и предавање докторанта историје Вукашина Вукмировића на тему Срби у Војводини у 19. веку. Даље прилажемо наставак мастер рада, мастера књижевности Бобана Ковачевића на тему Псалтир у српској књижевности 13. века, поглавље дато овом приликом бави се књижевним радом средњовековног српског списатеља монаха Доментијана, са посебним освртом на поменуту тему рада.

Борба за веру чији је носиоц наш епископ Артемије, са својом Епархијом, је свакако својеврсно исписивање страница историје Цркве православне. Зарад што прецизнијег памћења актуелних, с правом можемо рећи историјских, збивања у таквом једном амбијенту, у коме наша Епархија егзистира, прилажемо, као и иначе, Епархијску хронику насталу врло прецизним, педантним радом и трудом протосинђела Евтимија.

Наведени садржај овог броја нашег часописа Свети Кнез Лазар је уједно и наша скромна препорука да светоотачке текстове и чланке, који представљају део савремене борбе за веру православну, и чланке који сведоче о тој борби, треба да буде саставни део библиотеке сваког православног Србина светосавца. Ово не само за утврђење нас самих у вери православној и одстојавању у борби за њу, већ и као залог историјског сећања и памћења будућих поколења о савременој борби за веру, која је пала на плећа сваког искреног, побожног православног човека, па и нас Срба данас. Набавком овога Часописа помажете нам да овај писани, врло битан, начин борбе за веру и очување отачког предања, посебно богословског, наставимо у оквиру православног издаваштва наше Епархије.

С благословом Божјим, главни уредник часописа Свети Кнез Лазар

Хорепископ новобрдски и панонски +Максим

sveti-knez-lazar

Сва епархијска издања можете купити на штандовима наших катакомби, наручити преко телефона: 064 – 4 950 842 у периоду од 9.оо до 13.оо ч, или путем електронске поште на мејл: euocentralnimagacin@gmail.com Поручена издања биће послата брзом поштом на жељену адресу. цена: 250,00 дин. + ПТТ трошкови