Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Самарјанке на Златибору

Недеља Самарјанке на Златибору

Print Friendly, PDF & Email

У пету Недељу после Васкрса, Недељу Самарјанке, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско- метохијски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Мушветама на Златибору. Капела посвећена Пресветој Богородици Тројеручици била је мала да прими верни народ који је дошао са разних страна да се духовно укрепи.

Свету Литургију Преосвећени Владика је служио уз саслужење архимандрита Николаја, протосинђела Иринеја и Варнаве, и јерођакона Дамјана и Паладија. Настојатељ ове Катакомбе протосинђел Дамаскин након Божанствене Литургије спремио је Трпезу љубави за све присутне. Владика се обратио верницима са надахнутом беседом о Самарјанки Фотини.

„Господ Исус Христос је жени Самарјанки открио тајну Свога доласка у свет, тајну Живе Воде. Зачудила се жена Самарјанка: „Каква је то вода? Дај ми те воде, Господе, да више не жедним, да више не долазим на овај студенац.“
„Ја ти говорим о води Вечнога Живота, води живој која тече у Живот Вечни“. И Он је с правом рекао: „Ко је жедан нека дође к мени и пије, и из његовог ће тела потећи реке воде живе“ и однети га у Живот Вечни.“

Фотина је касније пошла да проповеда Христово Јеванђеље са своја два сина, Виктором и Јосијом, и са пет сестара које су се звале: Анатолија, Фота, Фотида, Параскева и Кириакија. Кренули су и по другим земљама, и стигли до Картагине у Африци.

За време владавине цара Нерона, Фотина је са синовима и сестрама доведена у Рим, где је осуђена и бачена у тамницу. Неронова ћерка Домнина дође Фотини, а Фотина угледавши Домнину рече јој: „Радуј се, невесто Христова“. А Домнина јој рече: „Радуј се и ти, госпођо моја Фотина, буктињо Христова“.

Чувши из уста Домнине име Христово, Фотина се обрадова и поучи истинама вере њу и сто њених дворкиња и све их крсти, и Домнини промени име и назва је Антуса. После тамновања сви пострадаше ради Христа. Фотина која је имала ту ретку срећу да разговара са самим Гоподом Христом на Јаковљевом бунару код Сихема, буде бачена у бунар где сконча, и оде у бесмртно Царство Христово.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.