Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Видовдан у Барајеву

Видовдан у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Један од највећих Српских празника, Видовдан, ове године торжествено је прослављен у Барајеву у манастиру Светог Јустина Ђелијског.

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу, Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање великог броја свештеномонаха и свештенођакона, као и свештеника из Епархије.

Јеромонах Максим Новаковић је овом приликом произведен у чин протосинђела. Епископ Артемије одржао је надахнуту беседу о пролазности овоземљског живота, као и о Светом Цару Лазару.

После Свете Литургије, одржан је Парастос Косовским мученицима, као и свим страдалим борцима који су своје животе положили на бранику Отаџбине. Велики је број оних који од Косова па до данас заменише земљско за Небеско Царство.

Након Парастоса приређен је свечани ручак за све присутне госте, а након ручка велика Видовданска Акамедија у којој су учествовали мр Зоран Чворовић, Радоје Дончић, Веселин Џелатовић који је својом песмом „Српско срце Јоханово“ изазвао сузе у очима свих присутних.

Нека би се молитвама Светог Цара Лазара свако определио за Небеску Отаџбину, као што нам је и он својим животом показао на Косову Пољу давне 1389. године.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.