Почетна / КАТАКОМБЕ / Велики Четвртак у Барајеву

Велики Четвртак у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Преподобног Јустина Ћелијског, Велики четвртак је и ове 2017. године  (31. марта/13. априла) свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијому. Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење  Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Жељка (Марића), протосинђела Игњатија (Станића), Јеромонаха Јакова (Купрешка), јереја Жељка (Јовановића), јерођакона Паладија (Матића) и ђакона Горана (Калушевића). Светом Литургијском сабрању је присуствовало око 200 верника. Већина верника се кроз Свето Причешће сјединила са Спаситељем нашим Господом Христом.

У току Свете Литургије Епископ Артемије је у чин ђакона рукоположио Игора (Матијeвића) из Рудовца код Лазаревца.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио своју паству:

„Данас – Велики Четвртак. Велики по много чему, и по свачему. По свима догађајима који су се десили на Велики Четвртак. А оно што је за нас Православне Хришћане најважније што се десило јесте установа Свете Тајне Причешћа, на тајној вечери коју је Господ одржао са својим ученицима. Он је раније најављивао: „Да ко једе тело моје и пије крв моју има живот вечни“. А данас на Тајној Вечери он је то учинио, и дао најпре својим ученицима своје Тело благословивши хлеб и преломио на вечери и дао свима. Исто тако узео чашу са вином. Узео и благословио, и рекао: „Ово је крв моја, која се пролива за цео свет, за вас и за цео свет“. Апостол Павле каже: „Ко недостојно једе и пије тело и крв Господњу, суд себи једе и пије“, а ми, ми Православни Хришћани знамо да се за Свето Причешће треба припремати и постом и молитвом,  Светом Тајном Покајања и Исповести, јер нема човека да живи на овом свету, а да не греши. Господ је то знао, да ће и после Крштења у коме смо се сви духовно родили, да ћемо по слабости својој и немоћи сви грешити, зато је и оставио велику тајну покајања, рекавши ученицима својим: „Којима опростите грехе, опростиће се, и којима задржите задржаће се. Ова Света Тајна је једино средство, браћо и сестре, којим можемо своје грешне и упрљане гресима душе, да очистимо, да убелимо, и да припремимо да достојно приме Господа Нашега у Светој Тајни Причешћа, а исто тако припремивши се на тај начин за ову Свету Тајну ми се уствари припремамо за оно ради чега је човек створен, ради чега је и  Господ и дошао на овај свет, припремамо се за грађане Царства Небескога.“

Након Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне.

Истога дана увече Епископ Артемије је у манастиру Светог Јована Крститеља служио Јутрење Великог петка на коме се читају дванаест Јеванђеља о страдању Господа нашега Исуса Христа.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.