Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Велики Петак и изношење Плаштанице у Љуљацима

Велики Петак и изношење Плаштанице у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Величам страдања Твоја, опевам и
погребење Твоје са Васкрсењем, вичући: Господе, слава Теби.“

На Велики петак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу  Г.Г. Артемије, служио је Вечерњу Великог петка са изношењем Плаштанице у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима уз саслужење свештеномонаха и свештенођакона епархије: Архимандрита Варнаве и Пантелејмона, протосинђела Варсануфија, јеромонаха Мартинијана, јерођакона Паладија и ђакона Ивице.

По изношењу плаштанице Владика се архипастирском беседом обратио присутном монаштву и народу:

„Како је човек слабо биће, како је народ превртљив и поводљив. Исти они људи који су пре пар дана клицали одушевљено, данас у гневу своме траже распеће Онога који је дошао у свет да људе спасе од греха, ђавола и смрти, и да им дарује живот вечни. Данас је човек осудио Бога на смрт. Данас су Господа Христа разапели на Крсту, на Голготи. И када је издахнуо у то време страшном и срамном смрћу, јер су на распеће осуђивани највећи разбојници, зато су Јевреји тражили како би га унизили и у моменту Његове смрти. Али Господ је све то примио и поднео из љубави, и Он данас са Крста моли се Оцу своме Небескоме, за оне који су га осудили и распели: „Оче, опрости им јер не знају шта раде“, и заиста, каже апостол Павле: „Да су знали, не би Господа славе разапели“. Дакле, Господ је показао љубав и на Крсту за оне ради којих је и дошао и који су Њему овако приредили крај Његов.

Ми данас, Православни Хришћани, са болом пратимо Господа Христа, на Његовом Крсном путу ове Велике Седмице, и данас смо под његовим Крстом. Саосећамо, састрадавамо, тугујемо, али се и радујемо. Јер кроз смрт Христову, побеђена је смрт која је господарила над родом људским. Под крстом се крије Васкрсење, и заиста Господ је после ове страшне жртве на Голготи, када је био и сахрањен од Јосифа и Никодима, Он је трећи дан Васкрсао. Али, без Голготе нема ни Васкрсења, а без Васкрсења нема ни вечнога живота. Значи, данашње Његово страдање јесте извор нашега спасења, и каже се у једној данашњој песми: „Страдањима својим нас си од страдања ослободио Господе“.

После беседе присутно монаштво и народ целивали су Господа изображеног на Плаштаници и положеног у гроб.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на служби.