Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Васкршњи понедељак у Лозници

Васкршњи понедељак у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Васкрсни понедељак, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка. Владики Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство хорепископ старорашки-лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), архимандрит Пантелејмон (Јовановић), протојереј Радосав (Спасојевић), јеромонах Софроније (Ердељан), јереј Павле (Спасојевић), јерођакон Паладије (Матић) и ђакон Ивица (Тасић). Литургији је присуствовало око 150 верника из Чачка и околине.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Ивицу (Тасића) а у чин ђакона брата Игора (Данчетовића).

У својој беседи Владика Артемије је говорио о Васкршњој радости:

“Та радост, браћо и сестре, испунила је и нас данас ових дивних светлих дана. Зашто толика радост? Зато што је Васкрсење Христово било победа над највећим непријатељем који је човека тиранисао од Адама до Господа Христа, победом над смрћу, васкрсењем смрт је побеђена. Иако људи и после тога умиру, али они умиру са надом у речи Христове: “Онај ко верује у Мене, ако и умре, живеће.“ Дакле, вера у Господа Христа јесте та која нам дарује ту радост и дарује нам гаранцију да ћемо и ми као што је Господ васкрсао, и ми васкрснути у последњи дан када Господ поново дође да суди живима и мртвима.

Нека та радост Васкрса Христовога никада не напусти наше душе, никада да не заборавимо тај радосни догађај, али при томе да никад не заборавимо своје дужности и обавезе као православних хришћана, да смо дужни да покажемо љубав према Господу. А љубав према Господу показујемо држећи Његове заповести. Тако је Господ рекао: “Онај који ме љуби, држи моје заповести.“ А кога Господ љуби, њему ће се дати и живот вечни. Нека Господ нама дарује снаге да очувамо пре свега Веру Православну, ону веру коју је господ проповедао, коју су апостоли проширили, свети оци утврдили и стигла та вера до нас у 21. веку. Да се том вером спасавамо и да ту веру предамо нашим млађим покољењима, нашој деци и омладини, да се и они том Вером Православном спасавају, да би Богу угодили и када пођемо одавде, када дође свакоме час, да нас Васкрсли Господ прими у Царство Своје Небеско и дарује живот вечни, да и ми тамо са свима светима славимо Њега Чудеснога Господа са Оцем и Духом Светим кроза све векове. Амин.“

Новим клирицима епархије Владика је у својој беседи пожелео да им Господ дарује снаге да буду прави пастири, да и они сеју само оно семе Христове науке коју су Свети апостоли проповедали без икаквих новотарија, без икаквих додатака и измена.

После Литургије сви присутни су се укрепили на трпези љубави коју је припремило сестринство манастира.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.