Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прва Литургија у катакомби Светог Харитона Косовског у Сурдуку

Прва Литургија у катакомби Светог Харитона Косовског у Сурдуку

Print Friendly, PDF & Email

На Томину недељу, 10/23. априла, у катакомби Светог Преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку (Срем) одслужена је прва Света Литургија. Литургију је служио сабрат манастира Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву протосинђел Иринеј (Ристић). Литургији је присуствовало око 150 верника. Након Свете Литургије отац Иринеј се пригодном пастирском беседом обратио присутном народу. У својој беседи отац Иринеј је говорио о празнику Васкрсења, о неверју апостола Томе које је многе верне утврдило у вери и о подвигу светог мученика Харитона Косовског. Уследила је трпеза љубави за све присутне у порти катакомбе.

Важно је истаћи да се у порти катакомбе Светог Харитона налази још једна светиња. Ради се о бунару у коме је мученичку смрт нашло двоје Срба из Сурдука. У бунар су ови новомученици Христови бачени од стране усташа у Другом Светском рату, и то само зато што су православни Срби. Изнад бунара је ранијих година, по благослову Владике Артемија, изграђена спомен плоча. Њиховим молитвама и молитвама Светог Преподобномученика Харитона Косовског Господ је ово место изабрао Себи за светињу, за ново богослужбено место распете епархије.

Молитвама Светих Новомученика Сурдучких и Светог Преподобномученика Харитона Косовског Господе Исусе Христе благослови и спаси мученички народ српски. Амин.

 

Инфо служба