Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављен Свети Архангел Михаило у Нишу

Прослављен Свети Архангел Михаило у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

„Још од давнина људи су празновали анђеле, јер по Старом завету, када су људи одступили од Бога, почели су се клањати створењима Божијим, стварајући од њих идоле и приносећи им жртве.

Пагани су их називали боговима и створитељима свега видљивог и невидљивог. То је било веома распрострањено за време светих апостола. Четири до пет година пре Првог Васељенског сабора на Лаодикијском помесном Сабору светих отаца, проклето је такво поштовање анђела и предато анатеми, те је по 35. Правилу уведено као благочестиво и правилно поштовање и празновање светих анђела, као служитеља Божијих и хранитеља рода људског. Одређено је да то буде у новембру, јер је новембар девети месец, после марта, када је створен свет, због девет анђелских чинова који су најпре створени.

Девет анђелских чинова описао је ученик Светог апостола Павла, Свети Дионисије Аеропагит у својој књизи „О небеској јерархији“ и они су следећи:
шестокрили серафими,
многоочити херувими,
богоносни престоли,
господства,
силе,
власти,
начала,
архангели и
ангели.
У тој строгој анђелској хијерархији, где влада савршена једнодушност у послушности нижих чинова вишим, за војводу је изабран Арханђел Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст. Сваки народ има свог ангела хранитеља, заправо, сваки хришћанин има свог ангела хранитеља и чувара, те стога морамо имати на уму да, шта год чинимо или мислимо, јавно или тајно, то чинимо у присуству свог ангела.

А на дан Страшног Суда сабраће се огромно мноштво ангела небесних око престола Христова и објавиће се дела, речи и мисли сваког од нас, а тада нека нас Бог помилује и нека нас спасе молитвама Својим, свети Архистратиг Михаил и бестелесне небесне силе.

Арханђел Михаило је представљен како у својој десној руци држи копље којим попире Луцифера, а у левој палмову гранчицу. Он се сматра чуварем вере православне и борцем против јереси.“

На празник Светог Архангела Михаила, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Катакомби посвећеном Светом Архангелу Михаилу у Нишу.

Епископу су саслуживали протосинђел Наум, протосинђел Јаков, протосинђел Иринеј, протосинђел Агапит, јеромонаси Захарија, Натанаило, Павле и јерођакони Дамјан и Паладије. Светим и Животодарним Тајнама Христовим приступиле су: мати Сара, мати Варвара, монахиња Михаила, монахиња Ангелина, монахиња Марта, искушеница Милена, и много мале деце и верника.

Настојатељ Катакомбе јеромонах Јован спремио је славски колач и жито, а монах Михаило и монахиња Михаила прославили су имендан.

Овогодишњи кумови славе били су Иван Младеновић и Предраг Стојановић.

Залог славског колача за следећу годину преузеле су Зорица Ранђеловић и Зорица Илић.

Владика Артемије се обратио свима са пастирском беседом и између осталог рекао: „Нека би данашња света Слава ове Катакомбе и свима осталима који данас славе, била на радост и на спасење. Нека Архангел Михаило својим моћним крилима закрили све нас овде сабране, али и цео наш Православни народ и све Православне Хришћане, и нека нас чува од рђавих и нечистих демона и злих сила који нас нападају, поготово у новије време кроз разне јереси, кроз разна погрешна учења, кроз разне погрешне праксе, што води у ствари у пропаст наших душа. Нека би дао Бог молитвама Архангела Михаила, да ми овде сабрани истрајемо на путу Божијем, истрајемо на путу чувања праве Православне вере, чисте, неупрљане, неокрњене, онако како су нам предали наши Свети Оци,и наш Свети Сава који је то од њих примио. Јер само ако се тако будемо држали тога, живели по тој вери, онда бићемо истински потомци Светога Саве, и носићемо достојно име Хришћана.“

После благодатне Свете Литургије, сви присутни су се и телесно укрепили на трпези љубави, коју је приредио јеромонах Јован настојатељ ове Катакомбе са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.