Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Двадесетпета недеља по Духовдану у Љуљацима

Двадесетпета недеља по Духовдану у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Ономе који га је упитао како да се спасе, Господ је узвратио питањем: Шта је написано у закону? Како читаш? (Лк.10,26). Тиме је показао да се за решење свих недоумица треба обраћати речи Божијој. Да, пак, не би било недоумица, најбоље је читати Божанско Писмо. Читај са пажњом, расуђивањем, саосећањем, повезујући све са својим животом: оно што се тиче мисли – испуњавај у мислима; што се тиче осећања – осећањима и расположењима, а што се тиче дела – делима. Онај ко слуша реч Божију сабира светле појмове о свему што је у њему, око њега и изнад њега.

Он себи разјашњава обавезе у односима који се јављају у животу, те света правила, као драгоцене бисере, ниже на нит савести која му, затим, тачно и одређено указује како и када поступати на начин који је угодан Господу. Он обуздава и страсти. Јер, читање речи Божије увек на њих делује смирујуће.

Ако почнеш да читаш реч Божију, страст ће, ма каква била, почети да бива све слабија и слабија, да би на крају сасвим ишчезла. Ко се богати знањем речи Божије, стиче над собом стуб од облака, који је водио Израиљце у пустињи.“

Свети Теофан Затворник:
„Мисли за сваки дан у години“

Двадесетпету недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургиу у Љуљацима. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протосинђел Варнава, протосинђел Варсануфије, протосинђел Иринеј, јеромонах Мартинијан, и јерођакони Дамјан и Паладије. Верни народ се окупио у великом броју да се заједно Богу помоли са својим Епископом, на Светој Божанственој Литургији.

Епископ Артемије се својом надахнутом беседом, обратио свим присутним монасима и верницима: „Не можете служити Богу и мамону. Морамо се определити. Благо ономе ко се определи да служи Господу Богу своме, да га воли и љуби свим срцем својим, свом душом својом, свом мишљу својом и свом снагом својом. Јер тиме човек у ствари предаје себе потпуно у руке небеском лекару и показује ране своје и моли за милост, за излечење, за живот вечни. Али исто тако и показати милост према ближњему своме, према свакоме човеку који страда. Не само физички него пре свега духовно који страда. Који страда од грехова разних, од страсти разних, треба и њима указати милост као што је овај Самарјанин указао милост према ономе човеку који је пострадао од разбојника. У те две заповести браћо и сестре, садржано је цело Јеванђеље Христово. Ко се њих буде држао и по њима живео испуниће све оно што је Господ од људио тражио и што је заповедио. А тада, тада ћемо моћи имати наду на милост Божију да ће и нас милостиви Самарјанин примити у Царство своје небеско где ћемо тамо и ми са свима светима који Богу служише и угодише, светим апостолима, светим Оцима, светим нашим прецима, да заједно и ми са њима славимо чудесног Господа и небеског лекара Господа Христа са свима светима сада и увек и у векове векова. Амин.“

Након духовног укрепљења, настојатељ Љуљачке обитељи протосинђел Варсануфије, припремио је трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.