Почетна / АРХИВА / Прослава храмовне славе у манастиру Св. Георгија у Јошавки

Прослава храмовне славе у манастиру Св. Георгија у Јошавки

Print Friendly, PDF & Email

Манастир епархије рашко-призренске у егзилу у Јошавки (Република Српска) посвећен је Светом Великомученику Георгију Победоносцу. На Ђурђевдан, 23. априла/6. маја, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Поводом храмовне славе Свету Архијерејску Литургију у манастиру служио је Његово Преосвештенство хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење протосинђела Варсануфија (Стошића) и јеромонаха Јакова (Купрешка). Литургији је присуствовало око 70 верника из Републике Српске и Србије. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Мирко Пушељић из Бања Луке. За идућу годину, за домаћине славе, пријавили су се Зарић Миливоје, Митић Слободан и Милан Перковић, сви из Барајева.

У својој архипастирској беседи владика Наум је говорио о Васкрсењу Христовом као победи Господа Исуса Христа над нашим троструким непријатељем – грехом, смрћу и ђаволом.

„Господ није победио нашег троструког непријатеља ради себе него ради нас. Ми побеђујемо ђавола силом Васкрслог Господа Исуса Христа ако верујемо да је Господ победио ђавола на гори високој, када га је ђаво кушао са три главнa искушења – среброљубљем, славољубљем и сластољубљем. Ми побеђујемо грех силом Васкрслог Господа Исуса Христа ако верујемо да је Господ победио грех на Крсту смирењем Својим и да је Он спалио грех огњем Божанства свога. Ми побеђујемо смрт силом Васкрслог Господа Исуса Христа ако верујемо у силу часнога Крста, у силу страдања Христових и у силу Васкрсења Христовог“, – нагласио је владика Наум.

У даљем току своје беседе владика Наум је говорио о Светом Великомученику Георгију као великом сведоку Васкрслог Господа Христа који је силом Христовом победио грех, смрт и ђавола. На крају своје беседе владика је поучио присутни народ да без праве вере није могуће угодити Богу, победити грех, смрт и ђавола, задобити врлину смирења из које се рађају све друге врлине:

„Онај ко нема праву веру, ко је екумениста, није Господњи, није у Цркви Божијој. Таквоме Бог није Отац нити му је мајка Црква. Када то знамо да се боримо за чистоту Свете Вере Православне… Зато се молимо за оне који су заблудели, за екуменисте, да им Господ просветли духовне очи да виде у какву су таму запали, коме служе и коме робују“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћин славе. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој малој али благодатној катакомби.

Инфо служба