Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља о слепом у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу

Недеља о слепом у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Недеља пета по Васкрсу посвећена је Јеванђелској причи о исцељењу, од стране Господа, човека слепог од рођења (Јн 9, 1-38). У Недељу о слепом, 8/21. маја, у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемијеуз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја Лазара (Секулића), јеромонаха Хризостома (Јовановића) и јерођакона Паладија (Матића). Светој Литургији је присуствовало преко 120 верника, а неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре протумачио Јеванђелску причу о слепоме, а потом говорио о томе како се често неправилно молимо:

“Најчешће молимо земаљске ствари: добро здравље, напредак у послу некоме, напредак у стицању богатства, напредак у стоци, у деци и тако даље. Многе земаљске ствари ми иштемо. Можда зато и Господ неће да услиши молитве, а треба да молимо и тражимо само једно, оно што нам је једино потребно, да тражимо Царство Небеско и Правду Његову, јер такви онда добијају помоћ Божију, јер траже не оно што је приземно и земаљско, него оно што је вечно. Зато је Господ дошао на земљу да нама људима покаже како треба живети овде у овоме животу, дао је Своје свете заповести, основао је Цркву Своју, оставио Свете Тајне и благодат Своју, благослов Свој на тој Цркви, у тој лађи спасења у којој се ми онда живећи по Његовим заповестима спасавамо.

Ето, браћо и сестре, то је оно што Господ од нас очекује. А пре свега шта је Господ заповедио? Ово што пита овог слепог човека: “Верујеш ли у Сина човечјег, верујеш ли у Бога?“ Јер, вера је основ свега што православни хришћани чине – без праве вере нема ни правога живота. Вера искварена – живот је искварен. Зато смо ми дужни, браћо и сестре, да останемо верни нашој Вери Светосавској Православној, оној коју је Свети Сава наследио од светих апостола и светих отаца и пренео нама,  да ми ту Веру своју Православну чувамо и сачувамо, неупрљану, неизмењену, неокрњену било каквим јересима папизма, екуменизма и тако даље, него да очувамо веру онако како смо примили и да такву предамо нашој деци и омладини, да би се име Божије славило у нашем народу на прави начин док је света и века.“

Након Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.