Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Свети Сава прослављен у Љуљацима

Свети Сава прослављен у Љуљацима

„Свети Сава, архиепископ српски. Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. године. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сам дође у Свету Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон.

Сава је издејствовао код цара и патријарха независност Српске цркве, и постао први архиепископ српски. Подигао је, заједно са оцем својим, манастир Хиландар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у Светој Земљи. Мирио браћу своју, завађену око власти; мирио Србе са суседима њиховим, и стварајући Српску цркву, стварао је кроз то српску државу и културу.

Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добру свих, због чега је и био поштован и вољен од свих Балканаца. Народу српском он је дао хришћанску душу, која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божје на Богојављење, 12. јануара 1236. године. Тело му пренео краљ Владислав у манастир Милешеву, одакле га Синан-паша дигне и спали на Врачару у Београду, 27. априла 1594. године.“
На празник Светога Саве, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона из Епархије у Егзилу.

Овом приликом је Епископ Артемије произвео у чин јеромонаха, јерођакона Саву. Владика је извршио чин резања славских колача и благосиљања кољива, у спомен Светога Саве.

Светосавску посланицу Владике Артемија прочитао је протосинђел Варнава: „Пут и пример Светога Саве, могао би бити од велике користи и нама данашњим Србима, ако бисмо сви били спремни, а пре свега народне вође, духовне и политичке, да следујемо његовим путем у служби Богу и роду, а да се оканемо својих себичних личних, или ускопартијских интереса. Онда бисмо и ми данас са више наде и оптимизма кретали у преговоре и решавања горућих питања везаних за Косово и Метохију, али и шире за цео наш народ. Тако и само тако, тај пут би и за нас данас био пут који води у живот, у бољу будућност не само нашега, него и свих народа са којима, по промислу Божијем делимо ово парче земље под ногама нашим и ово небо над главама нашим.“

„Да живимо сви у слози,

Свети Саво ти помози“!

Инфо служба

 

Фотогалерија