Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Прослава Преподобног Петра Коришког у Љуљацима

Прослава Преподобног Петра Коришког у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Предивног угодника Божијег из рода српског, Преподобног оца нашег Петра Коришког, Света Црква прославља 5/18. јуна. Овом великом испоснику и молитвенику из тринаестог века, посвећена је капела у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима. Своју другу славу манастир је и ове године свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење Његовог Преосвештенства хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протојереја Жељка (Марића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Јакова (Купрешка), јеромонаха Никодима (Малешевића), јереја Ивице (Тасића), јерођакона Пајсија (Марковића), ђакона Горана (Калушевића) и ђакона Игора (Матијевића). Литургији је присуствовало око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Преподобног Петра Коришког принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Милан мићуновић из Крагујевца, Миодраг Бобић из Лазаревца и Миладин и Милена Вуловић из Горњег Милановца. За следећу годину пријавили су се: Љиљана Стојковић из Голубца, Млађан и Ангелина Којић из Београда и Мирјана Пантелић из Горњег Милановца.

Затим се присутном народу веома надахнутом архијерејском беседом обратио владика Николај. У својој беседи владика је говорио о светим врлинама које треба да красе хришћанина да би он достигао свој циљ – задобијање благодати Духа Светог. При томе је преосвећени владика као пример делатног ходања у врлинама навео подвиг Преподобног Петра Коришког.

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју је, заједно са овогодишњим домаћинима, припремило манастирско братство.  Том приликом се окупљеном монаштву и верном народу пригодном беседом обратио владика Наум.

Инфо служба