Почетна / ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ / Беседе Епископа / Беседа Епископа Артемија на Видовданској академији

Беседа Епископа Артемија на Видовданској академији

Print Friendly, PDF & Email

У наредном прилогу доносимо беседу Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија изговорену на овогодишњој Видовданској академији, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

Уредништво

 

 

 

Транскрипт беседе

Данас је, браћо и сестре, по речима нашега оца Јустина коме је манастир посвећен, српски Велики Петак. Тако је он назвао Видовдан, јер тада је оно што је се десило на Голготи са Господом Христом, који је тамо разапет, на Косову је цео србски народ пострадао. Зато је Косово српски Велики Петак. А како га Срби прослављају? Да ли су свесни те жртве Светог Кнеза Лазара и осталих његових витезова и јунака који су изашли да бране Крст часни и слободу златну? Свети Кнез је говорио: „Не интересује ме колика је сила непријатељска, мене интересује колика је вредност светиње коју браним.“ А та вредност светиње, она је непревазидљива, и никада не може бити нешто важније од часнога Крста и слободе златне. Зато је Свети Јустин и говорио да је косовско Јеванђеље садржано у једној реченици: „Све за Христа, Христа ни зашта.“ Тако је Свети Кнез својим опредељењем повео српски народ у Царство Небеско. За њим су Срби ишли по тами петвековног ропства турскога и  нису се изгубили, имали су звезду водиљу на небу. То је био Свети Кнез Лазар заједно са светим Савом, који су били и остали духовне вође нашега народа.

Када је дошла слобода, онда су Срби заборавили на Видовдан, заборавили на Савиндан. Зато је данас у земљи Србији радни дан. Данас, где су они који данас треба да воде овај народ и ову Србију? Где ће је они водити? Зна се. Имају они мету коју је одредио Вук Бранковић – то је Голеш планина. Они воде Србе и заводе га за Голеш планину. Дакле, не оним путем којим су наши преци ишли, о којем је тако дивно говорио свети владика Николај, Свети авва Јустин Ћелијски и остали из рода нашега. Данас, једино овако, на појединим местима као што је овде у манастиру у Барајеву, овако свечано се обележава Видовдан. Зато свима вама, браћо и сестре, желим да се данас осећате испуњени духовном радошћу коју даје сазнање и свест да постоји не само земаљска Србија него и небеска која је данас најпознатија у Небеском Царству, јер данас сви светитељи прилазе Србима светитељима и честитају им данашњи празник.

Нека Господ молитвама Светог Кнеза Лазара и осталих витезова и јунака, мученика и новомученика из рода нашега дарују снаге духовне и телесне нашем народу да издржимо и ово страдање које је Господ допустио и попустио на нас грехова наших ради да бисмо се и ми могли убројати у косовске следбенике, ако не у учеснике. Да будемо на стопама светога кнеза ако нисмо у његовим редовима.

У то име ја вам желим данас срећан празник. Да саслушамо ову академију коју су наши овде припремили.

Добро сте дошли и хвала вам.